Voordenken

Ik probeer zo veel mogelijk open te staan voor wat er om mij heen gebeurt. Door dit hier op te schrijven zet ik er een soort van verplichting achter, een streep onder. Het lukt namelijk nog niet zo goed. Ik ben vooral druk met kijken en luisteren naar wat er zich binnen in mij afspeelt. Gedachten, fantasieën, zorgen, herinneringen (aan angsten wijd ik een aparte – hele dikke – blog); ik speel ze non-stop af, op repeat. En als ik mijn leuke herinneringen allemaal bekeken heb, zijn er altijd nog die waar ik spijt van heb. Die compenseer ik weer –geen tijd voor spijt! – met fantasieën. Hele scènes voer ik op, op mijn mentale bühne. Inclusief lachtape. Maar hoe goed de ‘voorstelling’ ook was… ik sta altijd met een onvoldaan gevoel weer buiten.

Dus nee, ik sta niet helemaal open, soms zelfs helemaal niet. Vooral als ik me zorgen maak. Dan sta ik enkel open voor vluggertjes: korte momenten van afleiding, krachtig genoeg om me even uit m’n maalstroom te trekken. En als lichamelijk genot (Je wil niet weten hoe snel ik een boterham met pindakaas verslind; krijgt niet eens de kans om aan m’n ver-/gehemelte te blijven plakken (tenzij ’t biologische is, die laat nooit(!) meer los)) niet afdoende is, dompel ik mij weer onder in fantasieën. En al die tijd ben ik me maar weinig bewust van wat er zich om mij heen afspeelt. Wat er in ‘t écht te zien en te horen is.

Als ik één geitenwollensokkencitaat mag, uh, citeren: ‘Let your senses guide you through this world, not your thoughts.’ (Osho) Het heet immers niet voor niets nádenken… Ik ben vooral aan ’t vóórdenken. Beetje zonde, want hoe rijk versierd mijn podium-aan-de-binnenkant-van-mijn-ogen (Bassie, van Bassie en Adriaan) ook is, het wordt beperkt door dat wat ik tot nu toe heb vergaard aan ‘beeldmateriaal’. Dus zelfs als, áls ik wil blijven dagdromen… mag ik wat vaker goed om me heen kijken om nieuwe decorstukken te verzamelen.

Maar goed, bij deze zwart op wit: lichten uit, gordijnen dicht, schmink af, en ogen open.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.