Passie (schrijftip 4)

Gisteren las ik in een interview: ‘Niet het resultaat, maar de passie telt.’ Daar mag ik mijzelf best wat vaker aan herinneren.

Ik zie passie als een activiteit waarin ik helemaal op kan gaan, waarin ik mijzelf kan verliezen en tegelijkertijd ontmoeten. Waarmee ik de buitenwereld buitensluit. Waarbij ik níét bezig ben met het resultaat. Schrijven is in die zin een van mijn passies. Maar zodra ik iets geschreven heb waar ik tevreden over ben, is de passie uitgewerkt en neemt pronken het over. Ik loop heus niet met een stapel papier of opengeklapte laptop door de stad om iedereen aan te klampen… maar ik deel het vaak wel via social media – en hou het aantal views in de gaten. Vóór het schrijven overheerst soms onzekerheid: komt er wel wat uit mijn vingers? Dit probeer ik dan te sussen met resultaten uit het verleden (die geen garantie bieden, weet ik, maar toch). …Alleen tíjdens het schrijven is het heerlijk stil.

Doet het resultaat er dan niet toe? Als je schrijft om te behagen, te overtuigen, te imponeren, of te verkopen: dan wel. Dan mag je hoog en breed uitpakken om jouw doelgroep te bereiken. Maar als je schrijft voor jezelf, spontaan, zonder verborgen agenda, maakt het eigenlijk niet uit hoeveel lezers je bereikt. Toch weet ik zeker dat er dan minsten één lezer is die zich in jouw tekst herkent. En áls je dan al resultaat wilt, laat het dan herkenning zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.