Zonde! (aan alle zuinige POD-auteurs)

Ik heb nu al een paar keer een boek in m’n handen gehad dat via Print On Demand is uitgegeven, zónder dat er gebruik is gemaakt van een redactieslag. Als de achterflap, of soms zelfs de titel(!) al taalfouten bevat, sla ík het boek in elk geval niet open; en dat geldt vast ook voor andere lezers. Een auteur die niet de moeite neemt zijn tekst foutvrij te maken, neemt zijn lezers niet serieus.

Schrijven biedt juist dé gelegenheid om goed uit je woorden te komen. En als jouw boek in veelvoud gedrukt gaat worden, is het zonde als er nog ‘tepel’ staat in plaats van ‘tegel’; als er geen vraagteken staat aan het eind van een vraag; als ‘software matig’ niet aaneengeschreven is; als er geen streepje met daarna een hoofdletter k staat in Lekkerbekking (vishandel, die niet zo lekker bekt – dit stond op een busje, maar toch), et cetera. Ik zou hier heel graag nog meer voorbeelden geven, en al zijn deze dan exemplarisch bedoeld en gericht aan alle auteurs die denken: ik heb toch de spellingchecker eroverheen gehaald?, ik bijt maar even op mijn tong.

Iedereen maakt schrijffouten: feit. Ik ook. Maar als je je boek gaat publiceren en taal is zeg maar niet je ding, laat er dan een redacteur naar kijken. Dat zeg ik niet alleen om mijn kachel te laten roken; ik heb inmiddels genoeg oud papier.

2 gedachten over “Zonde! (aan alle zuinige POD-auteurs)

  1. Zó heel verschrikkelijk, enorm met je eens! Ik kan me echt mateloos ergeren aan fouten in een boek. Het leidt me af dus het maakt een verhaal hoe dan ook altijd slecht. Naar mijn mening getuigt het ook niet van respect.

    Like

  2. Da’s zo’n beetje mijn doel op aarde: zorgen dat zelfstandig publicerende schrijvers trots op hun boek kunnen zijn. Het getuigt niet alleen van respect aan je lezer, maar ook aan jezelf, vind ik. Of je moet zo naïef zijn om te denken dat jouw boek al helemaal foutloos is?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.