Leest

Het duurde even eer ik mijn ‘leest’ had gevonden. Na een lange omzwerving, via natuurkunde en ICT, kwam ik uiteindelijk via een thuisstudie psychologie in het redactievak terecht. Niet zozeer door de psychologische zelfinzichten – maar door de fouten waarover ik struikelde in mijn studieboek.

Ik hield er altijd al de gewoonte op na om foutjes en correcties te melden bij de uitgevers van de boeken die ik las. Deze ‘braafste jongetje van de klas’-aanpak paste ik ook toe toen ik niet alleen taalfouten, maar ook inhoudelijke fouten aantrof in mijn studieboek psychologie. Ik wilde de stof goed begrijpen, en elke tegenstrijdigheid of onduidelijkheid belemmerde dit. Per hoofdstuk mailde ik mijn correcties, suggesties en vragen naar de bureauredactie.

Ten tijde van mijn thuisstudie was ik werkloos en vulde ik mijn dagen met studeren, solliciteren en lezen. Ik las álles van Thomas Verbogt en bíjna alles van Harlan Coben (op zijn Myron Bolitar-serie na), maar ook boeken over mindfulness en meditatie. Met een uitgever van ‘esoterische’ boeken had ik intussen een overeenkomst gesloten: gratis boeken in ruil voor correcties. Nog altijd zonder mezelf redacteur te noemen, of ‘corrector’ (waar ik toen nog nooit van had gehoord – laat staan ‘persklaarmaker’).

Pas toen een vriendin vertelde dat ze haar artikel liet nakijken door een redacteur, en ik haar vroeg wat dit precies inhield, viel het kwartje en wist ik – inmiddels 37 jaar oud – ineens wat ik ‘later wilde worden’.

Sinds ik mij bij de KvK als redacteur/corrector heb ingeschreven liggen mijn studieboeken te verstoffen, maar het zal je niet verbazen dat ik bij voorkeur boeken over psychologie corrigeer. En natuurlijk fictie. Liefst thrillers. Dan waan ik me een detective, op zoek naar plot- én taalfouten.

Een gedachte over “Leest

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.