Zorgen maken

Het was een paar jaar terug, op Rock Werchter. Jason Mraz zong iets met ‘don’t worry’, en m’n broer keek me aan met een blik van ‘Hoor je het nou?’ Jij hebt makkelijk praten, dacht ik toen.

Ik was altijd wel ergens over aan het piekeren. Dat deed ik – kan ik terugkijkend zeggen – omdat ik me vanbinnen nooit veilig voelde. Piekeren was eigenlijk het zoeken naar iets om me zorgen over te maken. Het ‘bestendigen’ van onveiligheid. Dat gevoel van onveiligheid heb/had ik al van jongs af aan.

Door te piekeren probeerde ik mijn onderliggende onrust zowel te definiëren als te sussen. Tevergeefs. Omdat de daadwerkelijke bron van onrust buiten handbereik lag (en buiten de scope van deze blog valt), zocht ik telkens iets nieuws om grip op te krijgen. Zonder in details te treden: je kunt het zo gek niet bedenken. En ik had altijd een paar ‘favorieten’ achter de hand.

Jason Mraz en m’n broer hadden een punt. Je geen zorgen maken is niet zozeer een kwestie van je kop in het zand steken, of een geval van ignorance is bliss, maar het is een mindset; een streven; een intentie. Door je geen zorgen te maken bestendig je vertrouwen in een veilige wereld. Maak je een veilige wereld mogelijk.

Wat ik deed was precies het tegenovergestelde: ik maakte zorgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.