Offline

Het kostte me veel te veel tijd. Of beter gezegd: ik stopte er veel te veel tijd in. Ik zapte, surfte en chatte tot ver na middernacht en overdag op kantoor zat ik ook weer achter een scherm. Het was dat er nog geen smartphones waren, anders was ik van opstaan tot slapen gaan aan een scherm gekluisterd.

Het was niet dat ik alle online verleidingen niet wist te weerstaan, al speelde dat zeker mee, maar het was vooral een manier om dingen uit de weg te gaan. Met ‘dingen’ bedoel ik zorgen, angsten, schaamte, gepieker – je weet wel.

Afleiding

Toen ik erbij stilstond hoeveel tijd ik aan m’n afleiding besteedde – wanneer wordt afleiding eigenlijk een verslaving? – en ik besefte dat ik qua leeftijd al weleens halverwege zou kunnen zijn, vond ik het tijd voor een ‘herstart’: ik zegde mijn internet- en tv-abonnement op.

Offline

Nu, zes jaar en een carrièreswitch verder, heb ik nog steeds geen internetabonnement of smartphone. Voor mijn werk hoef ik niet continu online te zijn – m’n mail check ik in een wificafé en ik houd een lijstje bij met wat ik daar moet googelen – en omdat ik me vooral goed moet kunnen concentreren, heeft een offline-bestaan zo zijn voordelen. Want internet blíjft een niet te weerstane bron van afleiding. Niet alleen voor mij.

Concentreren

In het wificafé zie ik studenten die geen vijf minuten kunnen studeren zonder even op hun schermpje te kijken. Dat is absoluut geen veroordeling want ik zou precies hetzelfde doen als ik een smartphone had. Sterker nog: als ik in een café of bibliotheek achter m’n laptop zit, kan ik me hooguit een halfuur ononderbroken concentreren. Daarna loop ik weer even m’n tabbladen langs: Gmail, LinkedIn, m’n websitestatistieken…

Thuis/offline ben ik veel productiever. Ik zou geen deadline meer halen als ik heel de dag afleiding binnen handbereik zou hebben.

Misschien stilt internet een universele behoefte aan afleiding.

Of misschien moet ik alleen namens mijzelf spreken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.