Executie

Vorig jaar las ik Executie, van Kazuaki Takano. Ik vond hem briljant, ondanks een paar zéér gruwelijke scènes. De link geeft je een korte samenvatting, maar zoals meestal is het niet de plot die bepaalt of ik een boek goed vind.

In één scène wordt de Amerikaanse president geconfronteerd met de bovenmenselijke intelligentie van de volgende stap in menselijke evolutie. Een medewerker van de geheime dienst – een van de hoofdpersonages in het boek – vergelijkt deze hogere vorm van intelligentie met God. De president raakt hierdoor behoorlijk geïntimideerd. Hij heeft zijn alcoholverleden een plek kunnen geven met behulp van de genade van God: God heeft hem vergeven. Een nieuwe ‘god’ brengt niet alleen zijn geloof, maar ook zijn verleden en zijn hele zelfvertrouwen aan het wankelen.

Ik vond dit een passende psychologische verklaring voor religieus extremisme, en misschien zelfs voor de gewelddadige uitspattingen ervan. Een andere god kan heel bedreigend zijn, vooral als je je wandaden uit het verleden een plekje hebt kunnen geven met behulp van jouw religie. In die zin kun je een ‘heilige strijd’ zien als het afwenden van de confrontatie met je wandaden. Zo ‘rechtvaardigt’ een heilige strijd zichzelf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.