Freelancen – de voor- en nadelen

Het leuke van mijn freelancewerk is dat ik niet meer naar een kantoor hoef. Niet meer hutjemutje in de trein, niet meer uiterlijk negen uur binnen en tot vijf uur verplicht aanwezig zijn, geen vergaderingen meer(!), en de dagelijkse koffiepraat bij de koffieautomaat heeft plaatsgemaakt voor dagelijkse koffiepraat in wifi-koffietentjes – véél betere koffie en elke dag andere ‘collega’s’.

Ander voordeel: waar ik m’n laptop openklap, kan ik aan de slag. Ik weet inmiddels elke Starbucks tussen hier en Thessaloniki te vinden.

Nadelen zijn er ook. Redactiewerk betaalt veel minder dan wat ik voorheen deed (lang verhaal), dus er kan geen verzekering of pensioenopbouw vanaf. En niet al mijn klanten betalen op tijd – hoe groter de klant, hoe langer ze erover doen, lijkt wel. Soms sta ik rood terwijl ik op papier een goeie maand heb gedraaid.* Dieptepunt: ik wilde een vriendin trakteren op koffie met appeltaart en moest, toen mijn pinbetaling mislukte, vragen of zij wilde voorschieten. De keerzijde hiervan is dat ik geld meer ben gaan waarderen; het ‘vanzelfsprekende’ is eraf.

Nog een nadeel: wificafés zitten vaak vol knappe studentes. Dat is best lastig concentreren!

* Toegegeven, ik geef een flink deel van m’n inkomsten uit in diezelfde koffietentjes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.