Bereikbaar

Ik app niet, omdat ik geen WhatsApp heb. Ik heb geen WhatsApp omdat ik geen smartphone heb. Ik heb geen smartphone omdat ik niet continu afleiding binnen handbereik wil hebben. Dus stuur ik nog ouderwets sms’jes – shórt messages –, zoals Gefeliciteerd!, 8 uur Doerak? en Was gezellig gister! Kort en bondig, niet gratis dus niet oeverloos. Scheelt me een boel tijd. En daarnaast zit ik al genoeg naar een scherm te staren tijdens m’n werk.

Maar dat is niet de enige reden dat ik smartphones niet zo smart vind…

Ondanks dat je de hele wereld kunt bereiken doordat zo’n beetje iedereen nu een online profiel heeft, zie ik juist meer afstand ontstaan tussen mensen. Stelletjes of vrienden in een restaurant met smartphones tussen hen in. Ouders die hun kinderen niet gelijk aankijken als die hun iets vragen maar eerst, al is het maar een microseconde, van hun smartphone moeten opkijken; hoe vaak hoor je niet ‘Effe wachten’ tegenwoordig? Kinderen leren hierdoor dat aandacht niet vanzelfsprekend is en dat ze dit moeten vrágen, opeisen. En m’n persoonlijke ‘frustratie’: leuke vrouwen in de trein die druk aan het swipen of tikken zijn, terwijl ik echt geen praatje begin voordat ik eerst oogcontact heb gemaakt.

Altijd bereikbaar zijn heeft absoluut zijn voordelen – ik zou als zelfstandig ondernemer niet zonder mobieltje kunnen. Maar m’n Samsung GT-E1170i laat zich vanzelf horen, dus hoef ik er niet heel de tijd naar te staren.

nl_GT-E1170ZKAXEN_001_Front

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.