Meditatieboeken

Na mijn mindfulnesscursus wilde ik meer weten. Ik had destijds een kantoorbaan tegenover een boekhandel en elke lunchpauze dook ik daar de ‘esoterische’ hoek in. Binnen een jaar had ik een Billy-plank vol boeken over mindfulness, boeddhisme, zen en meditatie.

Een paar titels wil ik graag met je delen.

Mindfulness, van Edel Maex, is een toegankelijk boek om bekend te raken met mindfulness en meditatie. Maex legt uit dat meditatie niets zweverigs is en juist het tegenovergestelde van met je hoofd in de wolken lopen: het is een methode om te aarden in het hier en nu.

A path with heart / Een licht voor jezelf, Jack Kornfield. Dit boek heb ik twee keer gelezen; het staat boordevol inspirerende verhalen. De eerste keer las ik hem tijdens mijn rondreis door Andalusië. Het was toen ook een beetje mijn reisgezel: met een boek stap je toch net wat makkelijker in je eentje een tapascafé binnen. Het bleek ook een leuke ijsbreker – What are you reading? Maar nu dwaal ik af.

Zen-begin, Shunryu Suzuki. Dit boek moet ik nodig herlezen. Door je, geleid door Suzuki’s woorden, te focussen op je ademhaling maak je je gedachten als het ware ondergeschikt, waardoor je je zelfbeeld (ik ben + ik heb) langzaam voelt oplossen. Toch heb ik me zelden meer ‘mezelf’ gevoeld dan tijdens het lezen van dit boek. Louterend.

Alles van Thich Nhat Hanh (dat ik zijn naam inmiddels foutloos weet te typen zegt genoeg). Op een kinderlijk eenvoudige manier legt deze vriendelijke Vietnamese zen-monnik uit hoe je ademhaling je ‘veiligheidsgordel’ is tijdens de ‘turbulentie’ die wordt veroorzaakt door woede, verdriet, angst… Je kunt zijn boeken op elke willekeurige bladzijde openslaan.

In een van de boeken die ik las, werd mediteren vergeleken met het ophelderen van een modderige poel. In plaats van erin roeren (wegduwen, zoeken, onderdrukken) laat je de modder bezinken (door te mediteren) waarna je – na een tijdje, geduld is een vereiste – helder water krijgt. Oftewel een heldere geest.

Dat mediteren helpt, kan ik inmiddels beamen. Dat er een hoop ‘modder’ is ook.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.