Lezen

Als je je onrust probeert te onderdrukken door middel van afleiding, kan dit averechts werken. De meeste vormen van afleiding geven juist meer onrust – denk aan zappen, het nieuws, eindeloos facebooken. Een boek lezen daarentegen biedt afleiding met een langere adem. Lezen vergt geen verbale of non-verbale feedback en is niet interactief, waardoor je jezelf – en je zorgen – even kunt vergeten. En dat is toch het hele idee van afleiding?

Misschien neemt het boek dat je gekozen hebt je mee in de (al dan niet fictieve) zorgen van iemand anders, en kun je die van jou daardoor beter relativeren. Misschien biedt een van de personages wel een nieuw inzicht; een andere kijk op een herkenbaar probleem.

En mag ik er wat mindfulness tegenaan smijten? Probeer je tijdens het lezen bewust te zijn van je houding – je boek of e-reader ‘vroom’ op schoot, je schouders laag, je nek iets gebogen – en van je ademhaling én je handen. Adem naar je vingers en voel het boek op je vingertoppen rusten.

Lees je net als ik graag in de trein? Voel hoe je lijf meedeint met de bochten en spoorwissels, waarna je weer terugvalt in het verhaal. Bedenk af en toe, bijvoorbeeld tijdens het omslaan van de bladzijde, hoe kalm je erbij zit. Dat weet ik, want ik keek net naar je vanaf de andere kant van het gangpad.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.