Kwartje

Soms vallen kwartjes bij mij pas veel later, en op heel rare momenten. Vanmorgen werd ik wakker met een mogelijke verklaring voor het norse gedrag van de douaneagenten die paspoorten controleerden in de trein, toen ik door Oost-Europa reisde. Let wel: dit was anderhalf jaar geleden.

In de nachttrein naar Bulgarije was het het ergst, daar werd ik wakker geschreeuwd en scheen er een felle zaklamp in m’n gezicht. ‘Passport!!’ Niet bepaald een ‘Welcome to lovely Bulgaria’.

Mijn verklaring voor hun gedrag is dat de douaneagenten – of misschien waren het wel militairen, ze droegen een wapen – zich in een soort sociologisch spervuur bevonden. Aan de ene kant worden hun status en macht bevestigd doordat ze staan, terwijl de passagiers zitten of liggen, waardoor de agenten boven ons uittorenden. Aan de andere kant kan de zittende, hangende of liggende houding van de passagiers nonchalance uitstralen, wat hen juist onzeker maakt van hun overmacht. En misschien treedt er wel een hiërarchisch conflict op in hun hoofd, doordat zittende passagiers hen onbewust aan hun zittende meerdere herinneren (‘At ease, soldier’), terwijl diezelfde passagier een crimineel of terrorist kan zijn.

Dit is althans mijn theorie, maar er zijn slimmere mensen op aarde, dat weet ik zeker. Sterker nog…

De douaneagent in de dagtrein naar Belgrado, Servië, vroeg me om mijn ID, en toen ik hem mijn paspoort liet zien, keek hij me scherp aan en vroeg me nogmaals om mijn ID.

Ik: ‘Passport ís ID.’

Hij: ‘No, no. ID!’

Terwijl ik mijn portemonnee trok, ontspande hij iets. Maar toen ik er mijn rijbewijs uit haalde en dat gedwee liet zien, keek hij er even naar en liep (teleurgesteld, afgeknapt?) verder. Pas veel later bedacht ik dat hij misschien iets anders uit mijn portemonnee had verwacht. Tegen zoveel naïviteit was hij gewoon niet opgewassen.

Clou van dit verhaal (als het al een clou heeft): het gaat erom dát het kwartje valt. Niet wannéér. En dat je er altijd een paar op zak moet hebben, I guess.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.