Bureaucratie

Even een kaartje sturen vanuit Boedapest aan mijn ouders, dacht ik. Het werd niet ‘even’.In het winkeltje waar ik een ansichtkaart kocht, verkochten ze geen postzegels. Voor postzegels moest ik naar een postkantoor. Op het postkantoor stond een jongen naast een apparaat dat nummers uitprintte. Hij drukte op een rode knop. Er kwam een nummertje uit. Toen ik nergens een bord of scherm kon vinden dat nummers aangaf, vroeg ik de jongen hoe ik kon zien of ik aan de beurt was. ‘Just stand in line en give the ticket to the lady.’ Ik sloot aan in een rij en toen ik éíndelijk aan de beurt was, gaf ik het nummertje aan de dame achter het glas die het op twee(!) verschillende apparaten intoetste.

Waarschijnlijk een overblijfsel uit de communistische bezetting.

Terwijl ik in die rij stond te wachten, vroeg ik me of al die bureaucratische systemen overal ter wereld bedacht zijn om een grens te kunnen trekken tussen het plebs en de elite. Met de elite bedoel ik de machthebbers. Met machthebbers bedoel ik de machtverlangers: zij die zo naar macht snakken dat ze een heel systeem hebben opgezet om macht úít te kunnen oefenen. Oftewel, om zich af te zonderen van hen over wie ze macht kúnnen uitoefenen: het ‘gewone’ volk, het plebs. Dit verlangen naar macht (ik schreef hier eerder over) is volgens mij een verkapt verlangen naar afzondering, omdat machthebbers zich paradoxaal genoeg juist minderwaardig voelen.

Dankzij die bureaucratie hoeven ‘machthebbers’ dus niet in de rij te staan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.