Inter(net)rupties

Multitasken. Ik geloof er niet in. Meerdere tabbladen tegelijk open? Heeft niets met efficiëntie te maken. Het betekent gewoon dat je niet écht zin hebt in wat je aan het doen bent, waardoor je een kortere aandachtsspanne, oftewel een hogere afleidingsbehoefte hebt.

En online is er altijd wel iets te vinden om die behoefte te vullen.

Klikken

Hier komt het nadeel van altijd en overal online zijn om de hoek kijken: doordat de behoefte aan afleiding on demand te vervullen is, wordt deze behoefte vanzelfsprekend, en daardoor steeds hoger. Ook als je wél zin hebt in je werk is er die continue verleiding. En verleiding weerstaan kost meer energie dan er gehoor aan geven. Of beter gezegd: dan er op te klikken.

Chips

Heb ik een zak chips in huis dan gaat-ie open. Los van al mijn voornemens. Feit. Daar heeft principe of wilskracht geen, uhm, zak mee te maken.

Dit geldt ook voor internet. Zelfs al heb ik een heerlijke klus of een krappe deadline, ik zal en moet tussendoor even mijn mail en LinkedIn checken. Geen mailtje of like? Heb ik niet nog iemand te mailen of iets te delen? Hoe doet mijn laatste blog het eigenlijk?

Om deze reden heb ik geen internet. En geen smartphone. En ligt er geen chips in de kast.

Wificafé

Maar zónder internet kan niet. Ik vind er mijn klanten, mijn klanten vinden er mij, ik ontvang en verstuur mijn opdrachten per mail, ik moet taaldingetjes googelen als hen/hun, ervandoor gaan/ervan doorgaan, et cetera. Dus…

Dus fiets ik elke dag naar een wificafé. Die met die lange tafel, vol andere laptoppers. Daar check ik mijn mail, googel ik mijn to-googel-lijstje leeg, post ik mijn laatste blog en netwerk ik op LinkedIn – of met die leuke dame tegenover me.

Werken doe ik er ook, maar als ik me echt moet concentreren fiets ik weer naar huis.

Plóp

Vroeger, op kantoor, had ik een hele trits komische cartoon-sites die ik checkte voordat ik aan m’n werk begon, maar ook tussentijds of als ik even geen zin had. Thuis had ik een ander lijstje met sites (don’t ask). En dan was er nog die immer lonkende chatsite; als ik daar eenmaal inlogde…

Dit lijstje is behoorlijk geslonken. Hoofdzakelijk omdat ik nu veel leuker werk heb en dus minder behoefte aan afleiding (en deels omdat sommige sites niet zo handig zijn om in een koffietentje te bekijken). Als ik nu online ben, zijn mijn tabbladen meestal gevuld met woordenlijst.org, synoniemen.net en taaladvies.net.

Gmail en LinkedIn kan ik sluiten zo vaak ik wil – even wat googelen en plóp… daar is mijn inbox weer! Herkenbaar?

Ongestoord

Daarom thuis geen internet. Die mailtjes komen straks of morgen wel, met een cappuccino erbij. Alles wat ik moet googelen noteer ik in een documentje; zo kan ik thuis ongestoord doorwerken, zonder inter(net)rupties. Bovendien staat mijn Samsung GT-E1170i altijd aan voor vragen of spoedjes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.