Literatuur

Al lange tijd wil ik iets schrijven over literatuur. Wat is het? Wanneer is een boek literair?

Wat is literatuur?

Ik heb geen literatuur gestudeerd, laat ik dat vooropstellen. Maar ondanks mijn werk als redacteur voelt dat niet als een gemis. In elk geval heb ik nog geen vragen gekregen als: ‘Hoe literair is mijn manuscript?’ Wel krijg ik vragen als: ‘Is het goed genoeg om uit te geven?’ Die vraag is tenminste concreet.

Nou, wat is het nou?

Dus wat is nou literatuur? Kan een blog ook literair zijn? Bijvoorbeeld door genoeg chique woorden te gebruiken, zoals ‘salonfähig’ en ‘erudiet’? (Erudiet betekent dat je een brede woordenschat bezit – aldus het woordenboek.)

En wat is het verband tussen literatuur en schrijfstijl? Ik ben een stylist, wat betekent dat het me vooral interesseert hóé een tekst geschreven is. Over schrijfstijl kan ik uren praten, maar over literatuur…

Kippenvel

Is literatuur een kwaliteitsstempel? Is een literaire thriller beter/intelligenter/onvoorspelbaarder/erudieter dan een niet-literaire thriller? En wie bepaalt dan of het wel of niet literair is? Valt er over smaak dan niet te twisten? (Ik zie het voor me: een danszaaltje, een dj die het boek omhoog houdt…)

Kippenvel, dát is mijn kwaliteitsstempel. Een kippenvelthriller is een thriller die ík je kan aanraden. Dat is een subjectief stempel, klopt, maar je weet in elk geval dat ík er van onder de indruk was.

Kwaliteit?

Volgens Van Dale heeft literatuur trouwens niets met kwaliteit te maken: alle drie de definities beschrijven een verzameling. ‘Het geheel der schriftelijke overlevering […]’ ‘Literatuur’ is dus een kwántitatieve term. Net als ‘oeuvre’.

 

Een gedachte over “Literatuur

  1. Voor mij is het verschil tussen literatuur en een stationsromannetje vergelijkbaar met het verschil tussen klassieke en populaire muziek.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.