Wacheffe

Met het risico dat ik voor ‘ouwe lul’ of ‘anti-smartphone-evangelist’ word uitgemaakt of dat Samsung en Apple binnenkort bij me op de stoep staan: doe die smartphone gewoon weg! Wat voegt hij toe? Kun je me één allesovertuigende reden geven waarom ik er een zou moeten aanschaffen?

Laat me de voordelen van géén smartphone hebben even voor je opsommen:

 • Je bent beschikbaar voor je omgeving; direct, zonder ‘wacheffe’. Kinderen waarderen dat. De automobilisten achter je ook.
 • Je verlengt je geduld. Die mail lees je wel als je hem leest. En als het belangrijk is: een ouderwetse gsm werkt prima; ik ben áltijd bereikbaar.
 • Je verlengt je aandachtsspanne, waardoor je een vol hoofdstuk kunt lezen in plaats van dat je na elke alinea of zin een digitale snack verlangt.
 • Je creëert ruimte en stilte om te reflecteren – tenzij je die weer vult met andere stoorzenders. Kwartjes vallen meestal gewoon vanzelf, als je ze maar de ruimte geeft.
 • Je hebt bijna altijd nieuwe mail als je je laptop openklapt.
 • Je ziet die mooie vrouw (of man) voorbijlopen in plaats van dat je haar naar rechts swipet. En als zij dan ook net voor zich uit kijkt, kun je zowaar even naar haar glimlachen. (Of niet: je ziet nu hoe ze er écht uitziet!)
 • Denk eens aan al die uren die je niet hoeft te appen! Of heb jij wél tijd over? Ik sms nog. Shórt messages. Waar, hoe laat, tot dan – klaar!

Nou, kommaarop met die nadelen…

 

9 gedachten over “Wacheffe

 1. Haha, leuk geschreven! Het nadeel is voor mij dat ik dingen niet snel kan opzoeken wanneer ik onderweg ben. Met betrekking tot het openbaar vervoer of als ik simpelweg even ergens niet op kom, dat irriteert me namelijk mateloos. En het overkomt me nu ook veel te vaak dat ik mijn bankierapp nodig heb. Ik ben gewoon verpest…

  Like

 2. Deze dingen kunnen allemaal ook als je wel een smartphone hebt, hoor.
  Je hoeft er alleen maar naar te kijken als je daar zin in hebt 😉

  Het is luxe, niemand heeft het nodig. Maar televisie dan? Internet? Een digitale camera? Een auto? Een Koffiezetapparaat? Kant-en-klaarmaaltijden?
  Allemaal luxe, je hebt het niet nódig, je kunt prima zonder. Maar ze maken sommige dingen net even iets eenvoudiger.
  Kijk, als ik onderweg in de tram mijn mail al heb gelezen, hoef ik dat thuis niet meer te doen en heb ik meer tijd en aandacht voor het bereiden van een gezonde maaltijd 😉

  Like

  1. Weet niet of ik de discipline zou hebben om níét te kijken, Angela. Maar dat laatste klinkt zowaar als een pluspuntje! Lukt jou dat dan ook? Niet te kijken, terwijl je wacht tot de pasta gaar is bijv?

   Like

   1. Als ik geen recept kook dat ik op mijn telefoon aflees (scheelt weer papier als je niet hoeft te printen), dan gerust.
    Er zijn dagen dat ik er pas bij het slapengaan achterkom dat ik mijn telefoon heel de dag op mijn nachtkastje heb laten liggen (het is ook mijn backup wekker). Waarom zou je immers heel de dag beréikbaar willen zijn? 😉

    Like

 3. Als mijn hulphond speelkwartier heeft (opgerekt tot drie kwartier) laat ik haar lekker rauzen door het bos. Bij zo’n gelegenheid heeft mijn elektrische rolstoel weleens de geest gegeven. Vroeger joeg je dan Lassie naar de bewoonde wereld en die blafte dan net zo lang tegen een sterke kerel (was zonder uitzondering ook altijd een heel knap exemplaar) tot-ie met ‘m mee ging. Dat werkt niet meer. De hedendaagse hulphond reikt mij m’n smartphone aan, zodat ik de storingsdienst kan bellen en aan de hand van de GPS leg ik dan uit waar ik me zo ongeveer bevind. Dat werkt en na een klein uurtje verschijnt er dan middenin het bos een bus met een servicemonteur. Mocht ik me nog verheugen op een laatste restje romantiek, kom ik opnieuw bedrogen uit. Mijn redder is een alleraardigste vrouw. Gelukkig heeft ze wel verstand van mijn elektrieke benenwagen.
  Het is gewoon allemaal voortschrijdend inzicht. Van mijn hulphond nog het meest.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s