Piekeren (3)

Piekeren, of dwangdenken, is gehoor geven aan de drang naar zekerheid. Heb ik het gas wel uitgedraaid? Zit mijn bril wel recht op mijn neus zit (terwijl je al tig keer in de spiegel hebt gekeken)?

Onmacht

Die drang naar zekerheid komt voort uit een gevoel van onmacht. Dit gevoel is gefundeerd op de onbewuste overtuiging dat je niet bij machte bent om te doen of te bereiken wat je wilt; alsof je gekortwiekt bent in je kunnen. Hoe dit is ontstaan is voer voor een andere blog.

Deze onmacht weerspiegelt zich in je dagelijks leven. Hij zoekt iets om zich in vast te bijten. Je selecteert óf creëert een probleem waar je geen macht over hebt, want je verwácht een probleem waar je geen macht over hebt.

Maar dit geniepige gevoel van onmacht kruipt nóg dieper – de smeerlap.

Twee problemen

Elk wezenlijk probleem – terrorisme, milieuvervuiling – bestaat niet alleen in het echt maar tevens als mentale afspiegeling. In je hoofd. Hoeveel je ook piekert of je zorgen maakt, je lost er het werkelijke probleem niet mee op.

Door te piekeren probeer je deze onoverbrugbare afstand tevergeefs(!) te overbruggen en voed je je gevoel – of beter gezegd, je overtuiging – van onmacht.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.