Een goed begin

Héél je manuscript laten redigeren? Niet nodig als je het naar een uitgever gaat sturen. De acquirerend redacteur ziet al na een pagina’s of het hem aanspreekt. Daarbij: als je verhaal wordt uitgegeven neemt de uitgever zélf de redactie voor zijn rekening.

Ik heb mijn redactiewijze hierop aangepast. Als je mij het eerste hoofdstuk laat verstevigen levert dat misschien nét die feedback op waardoor je uiteindelijke verhaal (althans, het eerste hoofdstuk) de aandacht van de uitgever weet te grijpen. Ik laat je glashelder maar ook glashard weten wat er tegenstrijdig of onduidelijk is, wat er verbeterd kan worden aan de structuur, waar en waarom het perspectief niet klopt et cetera. En natuurlijk haal ik alle taalfouten eruit.

Je kunt mijn redactie op het eerste hoofdstuk zien als een voortijdige recensie. Niet op het hele boek weliswaar, maar mijn ervaring is dat zwakke punten in het eerste hoofdstuk vaak representatief zijn voor de rest. Anders gezegd: je kunt veel van mijn verbetersuggesties ‘uitsmeren’ over de overige hoofdstukken. Scheelt je ook nog eens redactiekosten als je het bijvoorbeeld zelf gaat uitgeven. Vanzelfsprekend kun je me altijd nog vragen de rest van je manuscript te redigeren.

Uitgevers besteden de redactie overigens deels uit aan freelance redacteuren zoals ik. Dus met een beetje geluk kan ik alsnog verder lezen waar ik was gebleven.

Aanvulling (7/2/17): Veel uitgevers vragen de eerste 50 pagina’s. Ik heb mijn aanpak hierop aangepast.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.