Koffie: smeerolie voor je verhaal

Clive Cusslers personages krijgen regelmatig een mok hete koffie aangereikt, om even bij te komen of bij te praten bijvoorbeeld. Ook in andere fictieboeken begon me op te vallen hoe vaak er tijd wordt uitgetrokken voor koffie.

Schrijvers serveren, al dan niet bewust, om meerdere redenen koffie (of andere drank, maar opvallend vaak koffie), onder meer als show-don’t-tell-methode.

Rustmomentje

In thrillers en andere verhalen met een hoog tempo bieden koffiepauzes een rustmomentje voor zowel de lezer als de personages. Personages worden menselijker als blijkt dat ze hier – net als echte mensen – af en toe behoefte aan hebben. En waarschijnlijk was de schrijver er ook nodig aan toe.

Personages en hun onderlinge verhoudingen

Wie biedt wie een kop koffie aan? Hoe hartelijk doet hij of zij dit? ‘Je koffie staat in de keuken’ klinkt anders dan ‘Je bent vast wel toe aan een lekkere cappuccino’. En hoe wordt het in ontvangst genomen? Ongeduldig, verrast, dankbaar of als vanzelfsprekend?

In Voor de val, van Noah Hawley, komt een man met één bekertje automatenkoffie in zijn hand terug in de ziekenhuiskamer waar zijn vrouw aan het ziekbed van haar neefje zit. Ze vraagt voorzichtig of die koffie voor haar is, waarop haar man stuntelig antwoordt: ‘Uh, ja, natuurlijk… Alsjeblieft.’ Dit zegt niet alleen iets over hun relatie.

De schrijver kan natuurlijk ook andere drank serveren. Een welgestelde heer wordt extra welgesteld als hij zijn gasten een dertig jaar oude single malt whiskey aanbiedt. Subtiel verschil tussen hartelijk en hooghartig: zégt hij dit er ook bij?

Bijkletsen

Koffiepauzes bieden personages de gelegenheid om bij te kletsen, waarmee de schrijver – heel efficiënt – tegelijkertijd de lezer kan informeren. Zo kan de alwetende (of betwetende) verteller even de mond worden gesnoerd.

Ook efficiënt: de schrijver kan een scène simpelweg laten beginnen met ‘Koffie?’. Zo bespaart hij de lezer een boel prietpraat (‘Fijn dat je kon komen, ik dacht laat ik weer eens blablabla…’).

Zo. Koffie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.