Segregatie (2)

Ik lees momenteel Hidden Figures, van Margot Lee Shetterly, dat zich afspeelt in het Amerika waar nog aparte wc’s voor Afro-Amerikanen waren. Staten als West Virginia waren fél tegen integratie en sommige mensen (onder wie hooggeplaatste) waren openlijk voor segregatie – dus voor discriminatie.

Als ik even advocaat van de duivel mag spelen, kan ik me voorstellen dat bij voorstanders van segregatie, net als bij iedereen, het ‘momentum van je verleden’ een rol speelt. Iets wat je al heel je leven doet en vanzelfsprekend acht, laat je niet zomaar vallen. Je identiteit is immers voor een groot deel gebaseerd op je verleden. Laat je een deel van je verleden los, door je ervan af te keren, laat je een deel van jezélf los. Keer je je van jezelf af.

Dat geeft op z’n minst wat wrijving.

Nog even in de schoenen van diezelfde advocaat (ze beginnen inmiddels te knellen): standpunten en overtuigingen worden vaak overgedragen van ouder op kind. Door een overtuiging vast te houden die je van je ouders hebt meegekregen – ouders wier ouders misschien wel slaven hielden – laat je je loyaliteit aan hen blijken. Of aan je buren, overburen, en aan de rest van de st(r)aat.

Als ik het iets breder mag trekken: vaak gaat het niet om wáár je van overtuigd bent, maar om welk doel het aanhangen van die overtuiging dient.

2 gedachten over “Segregatie (2)

  1. Dezelfde “wrijving” krijg je ook als je opgroeit in een samenleving die homoseksualiteit afkeurt en op een gegeven moment ontdekt dat je zelf homo of lesbienne bent. Ineens ben je zelf één van die mensen waar je ouders je voor gewaarschuwd hebben.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s