Segregatie

Ik lees momenteel Hidden Figures, van Margot Lee Shetterly, dat zich afspeelt in het Amerika ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en de eerste jaren daarna, waar er nog aparte wc’s voor Afro-Amerikanen waren. Staten als West Virginia waren destijds fel tegen integratie.

Als ik heel even advocaat van de duivel speel, kan ik me voorstellen dat bij voorstanders van segregatie, zoals bij iedereen, het ‘momentum van je verleden’ een rol speelt. Iets wat je al heel je leven doet en (dus) vanzelfsprekend acht, leg je niet zomaar naast je neer. Je identiteit is immers voor een groot deel gebaseerd op je verleden. Laat je een deel van je verleden los, door je ervan af te keren, laat je een deel van jezélf los – keer je je van jezelf af. Dat geeft op z’n minst wat wrijving.

Nog héél even in diezelfde schoenen, al beginnen ze inmiddels te knellen: standpunten en overtuigingen, al dan niet ethische, worden vaak overgedragen van ouder op kind. Door een overtuiging vast te houden die je van je ouders hebt meegekregen – ouders wier (groot)ouders misschien wel slaven hielden – laat je je loyaliteit aan hen blijken. Of aan je buren, overburen en de rest van de st(r)aat.

Als ik dit laatste punt iets breder mag trekken: vaak gaat het niet om wáár je van overtuigd bent, maar waaróm.

2 gedachten over “Segregatie

  1. Dezelfde “wrijving” krijg je ook als je opgroeit in een samenleving die homoseksualiteit afkeurt en op een gegeven moment ontdekt dat je zelf homo of lesbienne bent. Ineens ben je zelf één van die mensen waar je ouders je voor gewaarschuwd hebben.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.