Oorlogsnon-fictie

Rond kerst 2013 las ik Compartimenten van vernietiging (Abram de Swaan). Het was een van mijn eerste correctieklussen – ik las hem absoluut niet voor mijn plezier. Nadat ik het ene na het andere gruwelijke detail uit de Holocaust en uit andere genocides tot me had genomen, zat ik die avond met een knoop in m’n strot naast mijn neefje aan het kerstdiner.

Daarna heb ik, omdat ik net was begonnen met redactiewerk en nog niet de luxepositie had om klussen te weigeren, nog veel meer oorlogsnon-fictie opgepakt. Tot ik in de biografie Kissinger (Niall Ferguson) las over zijn strategie om kernwapens kleinschalig in te zetten. Toen barstte de bom. In m’n kop. Deadline niet gehaald en daarna al mijn opdrachtgevers gezegd dat ik geen oorlogsnon-fictie meer doe.

Toch zijn er dit jaar twee oorlogsboeken op m’n laptop beland: Nujeen (Nujeen Mustafa en Christina Lamb) en De Lusitania (Erik Larson).

Nujeen is het Syrische meisje in een rolstoel dat haar vlucht uit Syrië heeft opgetekend. Indrukwekkend en onvoorstelbaar. Leerzaam bovendien. Niet alleen omdat ik nog maar spaarzaam het nieuws volg (om dezelfde reden dat ik geen oorlogsnon-fictie meer wil lezen), maar ook omdat je dit boek kan lezen als een kennismaking met Europa vanuit het perspectief van de vluchteling. Een niet heel warmhartige kennismaking. Desondanks een inspirerend boek vanwege de immer optimistische Nujeen.

De Lusitania was een oceaanstomer die tijdens de Eerste Wereldoorlog tot zinken werd gebracht door een Duitse onderzeeër. Larson beschrijft de oorlogsdreiging, hoe dit de sfeer op het schip bepaalde en de uiteindelijke torpedo-inslag alsof hij de passagiers naderhand persoonlijk heeft kunnen interviewen. Daarna bekeek ik een van de filmpjes die in het naslagwerk worden genoemd, waarop je het schip ziet vertrekken uit de haven van New York, met lachende en zwaaiende mensen op het dek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.