(On)geduld

Volgens mij is ongeduld de keerzijde van welvaart. Specifieker: van de gewenning alles on demand te kunnen krijgen. Kan dit namelijk een keer niet, verdraag je dit slechter dan wanneer je gewend bent te wachten.

Eerder schreef ik over het ‘brievenbusgevoel’: tot ongeveer mijn twintigste was het vanzelfsprekend dat je maar één keer per dag post kreeg. Zat die brief waar ik met smart* op wachtte er niet bij, had ik geen andere keuze dan te wachten tot de volgende dag. Toen was geduld heel gewoon. Een pluspunt, meen ik.

Geduld wordt niet voor niets een deugd of schone zaak genoemd. Het is nauw verbonden met vertrouwen – het komt wel. Maar ook met onafhankelijkheid. Immers, verwacht je nú antwoord, duidelijkheid of bevrediging, ben je afhankelijk van antwoord, duidelijkheid of bevrediging. Bij het uitblijven daarvan ga je – even swipen – op zoek naar een andere vorm van bevrediging.

Duimendraaien is er niet meer bij.

* Pun intended.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.