Gemene deler

Bij het lezen van al die oorlogsboeken werd me langzaamaan iets duidelijk. ‘Wij-zij-denken’ ontstaat niet omdat je een hekel hebt aan ‘hen’ – je ként hen vaak niet eens –, maar omdat je een ‘wij’ wilt vormen.

Een gezamenlijke vijand creëren is niets anders dan een manier om te verbroederen. Anderen buitensluiten om zelf binnengesloten te worden. Segregatie ten behoeve van integratie. Verbannen om te verbinden. Et cetera.

Zo bekeken hebben pesten, discriminatie en zelfs genocide dezelfde gemene deler.

 

PS. Ik weet dat er meer achter wij-zij-denken steekt, waaronder ideologieën, overtuigingen en de behoefte aan schuttingen. En ik weet ook dat ik er wel heel vaak over blog; maar het is bloggen of wakker liggen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.