Thriller-stempel

Een thriller is voor mij een verhaal met een spanningsboog en een ontknoping aan het eind. Een verhaal waarin een mysterie, probleem, conflict of dilemma moet worden opgelost; dát wat de protagonist belemmert om zijn doel te bereiken en waar hij of zij de lezer in meesleurt. Een thriller hoeft dus niet per se over lijken te gaan (flauw, maar die móést ik even gebruiken).

Neem bijvoorbeeld De Winterkinderen, van Lulu Taylor. Hierin vormt bedrog, volgend uit een gigantische misstap, het hoofdthema. Er komt geen moord in voor (wel een lijkje), en toch heeft dit boek het thriller-stempel gekregen. Terecht dus, volgens mijn eigen definitie, want er moet een mysterie worden opgelost.

In Niet alles is vergeten, van Wendy Walker, komt ‘slechts’ een verkrachting voor, in de proloog. De hierop volgende zoektocht naar de dader levert de spanningsboog, maar er speelt nog veel meer. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van de psychiater die het slachtoffer helpt zich het voorval te herinneren. Herinneren(!) inderdaad: een experimentele behandeling heeft haar haar trauma doen vergeten, met allerlei emotionele bijwerkingen als gevolg. Dit boek is véél meer dan een ‘whodunit en gaat tevens over traumaverwerking en de kracht van herinneringen. Misschien dat daarom het ‘psychologische thriller’-stempel op de cover prijkt?

Whodunits, thrillers, psychólogische thrillers… nog meer stempels?

In Voor de val, van Noah Hawley, draait het om de vraag hoe dat vliegtuig is neergestort – ongeluk, of niet? Alle klassieke thrillerelementen zijn aanwezig: de rechercheur, motieven, dwaalsporen, verborgen en dubbele agenda’s, affaires. Een whodunit dus, met een ontknoping aan het eind. Maar: zónder thriller-stempel op de cover.

Thrillers die buiten hun kaders treden en romans die zich van thrillerelementen bedienen… wat zegt zo’n stempel dan nog? Vergt trouwens niet elk verhaal een spanningsboog om je aandacht vast te houden? En draait niet alle fictie om een probleem dat moet worden opgelost; een geheim, een weggestopt trauma of een andere knellende bron van ongemak die de protagonist hindert?

Je zou nog kunnen stellen dat in thrillers de misdaden en moorden – mits die erin voorkomen – vaak expliciet worden beschreven, maar buiten dat: don’t judge a book by its cover.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.