ZZK-vriendelijke cafés (3)

Nu er zoveel koffietentjes en restaurantjes zijn waar je aan de bar of toonbank kunt bestellen, besef ik pas hoe klaar ik ben met bediening aan tafel. Niet alleen omdat ik graag een uurtje ongestoord wil kunnen werken achter m’n laptop, of bij wil kletsen met een vriend, maar het is dat hele rollenpatroon waar ik me ongemakkelijk bij voel: het heeft iets onderdanigs, doordat de ober of serveerster staat terwijl ik blijf zitten. Als hij of zij het dagmenu oplepelt, zíé ik mezelf kijken en voel ik me met de seconde ongemakkelijker.

Kan ik aan de bar bestellen, staan we op gelijke hoogte, waar ik me veel prettiger bij voel; vooral als ik gewoon met ‘je’ word aangesproken. En als het even kan wil ik direct kunnen afrekenen. Dan betaal ik graag iets meer als ik daarna ongestoord kan werken (of kletsen) en het hoeveel-fooigedoe kan overslaan.

In veel Midden-Europese landen schieten ZZK*-vriendelijke tentjes als paddenstoelen uit de grond. Niet alleen koffietentjes maar bijvoorbeeld ook saladebarretjes waar je aan de toonbank kunt bestellen, zoals Woyton,** in Keulen. Mét lange tafels waar je tussen de andere ZZK’ers aanschuift. Daaraan raak je gemakkelijker aan de babbel dan wanneer iedereen aan zijn eigen tafeltje zit – ja, als ik alléén maar wil werken, blijf ik wel thuis.

Ook briljant, vooral voor boeken-nerds als ik: Open, in Milaan. Boekhandel, café (waar je aan de bar kunt bestellen) en werkplek ineen, met de langste houten tafel die ik ooit zag, vol laptoppers. In Bratislava vond ik nog zo’n koffie/wifi/boeken/ZZK-walhalla: Urban. Tot laat open én bier op de tap. Meer van dit in Nederland graag!

Mocht je nog ZZK-vriendelijke cafés weten, binnen of buiten Nederland…

ZZK: Zelfstandige Zonder Kantoor

** Mocht je je het afvragen: ik ben niet gesponsord (al moet ik daar misschien eens werk van maken).

 

6 gedachten over “ZZK-vriendelijke cafés (3)

  1. Dag Rob, ik vind het bewonderenswaardig dat je je kan concentreren in zo’n café. Vermoedelijk zou ik constant afgeleid zijn… Dus voor mij is een ZMK (zelfstandige met kantoor) geschikter. Hartelijke groet.

    Geliked door 1 persoon

    1. Eerlijk gezegd lukt dat hier in Nederland ook niet echt en werk ik vooral thuis, maar in het buitenland versta ik meestal toch niemand, en word ik hooguit afgeleid door het vrouwelijk schoon.

      Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.