Kliek

Hecht je echt zoveel belang aan ‘onze’ cultuur?

Volgens mij dient cultuur voornamelijk als sociaal bindmiddel. Het hanteren van dezelfde gebruiken en gewoontes is een manier om je loyaliteit te laten blijken. Niets mis met loyaliteit overigens, maar wanneer we andere culturen zien als bedreiging, dan zien we ze in wezen als bedreiging van onze (wie dan ook) groepscohesie – wat onnodig is als je bedenkt dat anderen (wie dan ook) om dezelfde reden loyaal zijn aan hún gewoontes.

Roep je ‘Kom niet aan ons Nationaal Dictee / onze Sinterklaas / Paashaas / klompen (noem één iemand die ze nog draagt) et cetera’, dan roep je dit zodat je ergens ‘ons’ of ‘onze’ voor kunt zetten. Wát van ons is, doet er niet toe, zolang je er maar bij hoort.

Wáárbij precies? Nederlanders? Nederlanders die wel of geen carnaval vieren? Die hier wel of niet zijn geboren? Die wel of niet op zoek gaan naar het eerste kievitsei?

We hechten belang aan een groep – heeft vast iets te doen met een kliekje oergenen. Wélke groep doet er niet toe en ik durf te beweren dat dit van micro- (gezin) tot macroniveau (bewoners van deze planeet) varieert, afhankelijk van de situatie. Of: afhankelijk van ‘zij’ en ‘hen’ (want waarom dacht je dat we graag films over alieninvasies keken?).

Dus, als we allemaal hetzelfde willen…

(Lees ook even Segregatie en Loyaliteitsgarantie.)

10 gedachten over “Kliek

 1. Je verwoordt treffend een gevoel waar ik vaker mee worstel.
  Het is mij al meerdere keren opgevallen dat men mij vraagt in gesprekken over koetjes en kalfjes ‘hoe gaat dat bij jullie?’
  Ik antwoord altijd ‘bij jullie? Jullie is hier hé… ik woon al zeventien jaar in Nederland.’
  Het maakt me een beetje pissig. Mijn roots liggen slechts vijftig kilometer van hier… maar duidelijk wel over de grens…

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik voel mij al jaren een wereldburger door mijn buren.
  Zeker als mijn vrienden die al hun hele leven een Nederlands paspoort hebben voor buitenlander worden uitgemaakt.
  Of wanneer mijn in Nederland geboren leerlingen van ouders met een Nederlands paspoort terug naar hun eigen land gestuurd worden.

  Het wij en zij is buiten proporties geraakt.

  Vredelievende groet,

  Geliked door 1 persoon

 3. Onze taal is voor mij onderdeel van onze cultuur, en ik zou niet zeggen dat taal “slechts een sociaal bindmiddel” is. De taal hebben we nodig om verhalen te vertellen. Dat is een belangrijk verschil tussen mensen en andere dieren, en ook de reden waarom we naar de film gaan – of jouw boeken lezen!

  Geliked door 1 persoon

 4. Nog iets aangescherpt. En Nick heeft me er zoals wel vaker op gewezen dat ik niet volledig was. Wordt vervolgd (maar in een nieuwe post)!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.