Afvinken (2)

Zoals ik eerder schreef ben ik sinds een paar jaar weer helemaal in de ban van vogels. Ik ga er niet speciaal op uit met een verrekijker om m’n nek, zoals vroeger, maar ik hou de bomen en struiken goed in de gaten.

Of ik nu beter oplet dan vroeger of dat er nu meer te zien is, durf ik niet te zeggen, maar feit is dat ik de afgelopen maanden een aantal vogels heb gezien die ik niet eerder zag: een rietgors, rietzanger en blauwborstje – met z’n drietjes, vlak bij elkaar in dezelfde rietkraag – een oeverzwaluw en zelfs een ijsvogel. Vooral die laatste is onwerkelijk mooi, met een haast fluorescerend blauw-oranje verendek.

Vorige week zag ik een lepelaar, gewoon om de hoek hier in Den Haag, terwijl dat ooit een bedreigde vogel was. En zilverreigers kan ik me ook niet herinneren van vroeger; nu zie ik ze regelmatig in het weiland, glimmend langs de kant van de sloot. Ook gespot: puttertjes, staartmeesjes, boeren- en gierzwaluwen, torenvalken, buizerds, zwarte roodstaarten en een boomklever (gewoon op de grond trouwens), to name a few. Mocht je een keer met mij gaan wandelen of fietsen: je moet geen haast hebben.

In een ‘zelfhulpboek’* las ik ooit dat je een vogel in een kooitje stopt zodra je hem benoemt. Als ik nu een kauw zie, weet ik dat het een kauw is: die bedrading zit nu eenmaal in m’n hoofd doordat ik als jongetje alle vogelnamen wilde weten. Maar bovenal zie ik een prachtig zwart-glimmend verendek, met twee priemende blauwe ogen die terugkijken.

 

* Ik meen een boek van Adyashanti.

2 gedachten over “Afvinken (2)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.