Autobiografieën

Vorige maand las ik Phil Collins’ Not Dead Yet, zijn autobiografie. Hier en daar kippenvel, een keer een traantje en een paar keer moest ik hardop lachen. Binnen een week had ik ’m uit.

Not Dead Yet is een opeenvolging van openhartige anekdotes, aangevuld met hoe hij daar nu tegenaan kijkt (‘In hindsight…’). Hij belicht net zo goed zijn (vele) successen als zijn (vele) missers, en relativeert ze bovendien met humor.

In de autobiografieën die ik soms krijg aangeboden om te redigeren, veelal van amateurschrijvers, ontbreekt die humor vaak – ik sla ze dan ook meestal af. Zelfrelativering is ónmogelijk, of in elk geval onleesbaar, zonder humor.

Nog veel en veel erger dan een autobiografie zonder humor, is er een waarin de schrijver afgeeft op zijn ex/zus/broer/ouders. Echt, ben je ooit van plan je ‘levensverhaal op te tekenen’, ga dan níét lopen klagen en verwijten. Vreselijk om te lezen, al is het maar omdat we niet de andere kant van het verhaal kunnen controleren.

Tip: overweeg, net als de man hieronder, een ghostwriter in te schakelen.*

Momenteel lees ik I Am Ozzy, de autobiografie van Ozzy Osbourne (die begint met de mededeling dat hij niet in discussie gaat met hen die beweren dat zijn herinneringen niet kloppen – ‘I’m not the fucking Encyclopaedia Britannica, put it that way’). Ondanks dat hij geregeld afgeeft op de managers en platenbazen die hem en zijn Black Sabbath-bandgenoten hebben uitgemolken, komt hij tevens met oprechte spijtbetuigingen aan de mensen (en dieren) die hij tekort of kwaad heeft gedaan.

Telkens weer gevolgd door een hilarische anekdote.

Toevallig: in zowel de autobiografie van Collins als die van Osbourne speelt de Alamo (een fort in San Antonio) een rol. Eén keer raden wie van de twee het in zijn hoofd haalde ertegenaan te pissen.

 

* Een autobiografie is, in tegenstelling tot een biografie, in de ik-vorm geschreven, maar niet per se door de persoon zélf. Hij of zij kan een ghostwriter inschakelen die ‘namens’ hem of haar schrijft.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.