Loyaliteit (alweer)

Ik beschouw loyaliteit, ondanks dat het is gestoeld op liefde, als bron van veel van onze grootste problemen.

Neem discriminatie. Mensen discrimineren niet omdat ze een hekel hebben aan ‘hen’ – je kunt enkel een hekel hebben aan een individu, niet aan een groep. Ze discrimineren omdat ze hiermee blijk geven van loyaliteit. Op twee manieren.

Ten eerste laten ze hiermee hun loyaliteit blijken aan hun naasten; hun naasten die eveneens discrimineren, of op een andere manier een hekel hebben aan ‘hen’ (zoals, ik noem maar een van de vele voorbeelden, de situatie in Belfast, Noord-Ierland). Door dezelfde afkeur aan te hangen verzeker je jezelf van acceptatie door je naasten.

Ten tweede ben je loyaal aan je verleden. Heb je jarenlang gediscrimineerd, zul je daar niet ineens mee ophouden. Er heeft zich als het ware een ‘momentum’ opgebouwd. Stoppen of tot inkeer komen voelt dan niet alleen als verraad aan je naasten, maar tevens aan jezelf. Stel je voor: ál die jaren dat je… Dat zou je geweten simpelweg niet aankunnen!

Maar loyaliteit uit zich op meer wrange manieren.

Kun je, als puber op een pleintje, als enige wél naar de prullenbak lopen om het bakje van je saucijzenbroodje weg te gooien, terwijl de rest het op de grond gooit? Kun je, als lid van de raad van bestuur, als enige wél je weerwoord geven als er is besloten om het gif te lozen op een manier ‘die niet schadelijk is voor de volksgezondheid’? Je wilt verzekerd blijven van hun acceptatie; dat is nou die ‘groepsdruk’.

En ook bij vervuiling, op kleinere of grotere schaal, maakt het momentum van je verleden dat je er niet ineens mee kunt stoppen. Heb je heel je volwassen leven het folie van je sigarettenpakje op straat gegooid (ooit over nagedacht waar dit naartoe waait, trouwens?) blijf je dit doen om jezelf de confrontatie te besparen met het glasharde feit dat je op je eigen manier de wereld een stukje viezer hebt gemaakt.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.