Pensioen?

Die lage redactietarieven maken het best lastig om reserves op te bouwen, laat staan pensioen. Ik zie al voor me hoe ik later in een of ander tehuis met een laptop (of wat voor apparaat we tegen die tijd ook gebruiken) op schoot in ‘de huiskamer’ zit; fontsize 24, vragend of de tv (of wat voor apparaat we tegen die tijd ook gebruiken) wat zachter mag.

Op zich heb ik vrede met dit vooruitzicht: redactiewerk is low pay, high pleasure. Maar de nieuwe lichtingen dan? Is daar wel plek voor als redacteuren tot op hun sterfbed blijven redigeren? In andere branches heb je ‘natuurlijk verloop’, onder andere doordat werknemers met pensioen gaan; wat ik mezelf dus niet snel zie doen, tenzij uitgeverijen me niet meer vragen omdat ik hippe taal begin te herschrijven in oud-, dus hedendaags, Nederlands.

Goed, laten we het zo afspreken: als iedereen zijn boeken blijft kopen in plaats van illegaal downloadt, kan ik misschien tariefverhoging vragen. Kan ik gaan sparen voor mijn pensioen.

 

 

 

2 gedachten over “Pensioen?

  1. Je zou de mogelijkheden kunnen uitzoeken om een deel van je werk te automatiseren – een eerste scan met kunstmatige intelligentie, bijvoorbeeld?

    Wij blijven in ieder geval boeken kopen!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.