Gedachtestreepjes en ‘negeren’ in Word (voor Windows)

Een nieuwe laptop, yééhah! Maar wel een volle dag kloten en configureren voordat alles weer werkt zoals op m’n oude.

Gedachtestreepje

Zo heb ik nu geen keypad meer en mis ik het min-teken waarmee ik in Word (voor Windows) in combinatie met de Ctrl-toets het gedachtestreepje (–) opriep. Het min-teken (-) boven aan je toetsenbord, tussen de 0 en de +, kun je hier standaard niet voor gebruiken, maar zo (zie hieronder) kreeg ik dit alsnog voor elkaar:

Ga in Word naar Invoegen/Symbool.

Streepje 1

 

Kies ‘Meer symbolen’ en zet vervolgens ‘van’ op ASCII (Decimaal). Toets daarna de ASCII-tekencode voor het gedachtestreepje – 150 – in bij ‘Tekencode’.

Streepje 2

Maak nu een nieuwe toetscombinatie ofwel sneltoets aan via ‘Sneltoets’. Zelf koos ik dus voor Ctrl + . Houd onder ‘Druk op nieuwe sneltoets’ Ctrl ingedrukt terwijl je op het min-teken drukt.

Streepje 3

Hatsaflats, geregeld.

Alles negeren

Het tweede wat ik nu moet missen is de rechtermuisknopmenu-toets van mijn oude Acer (rechts naast Alt Gr). Een toets die het rechtermuisknopmenu opriep, zonder de muis of touchpad te hoeven gebruiken zodat ik mijn vingers boven de toetsen kan houden – cruciaal voor die o-zo-belangrijke flow tijdens het typen of redigeren.

In Word bevat dit rechtermuisknopmenu onder andere het superhandige ‘Alles negeren’: hiermee kun je Word laten weten welke ónterecht als fout gemarkeerde woorden, zoals (plaats)namen, geen fouten zijn. Je kunt hier ook ‘Toevoegen aan woordenlijst’ (ook in het rechtermuisknopmenu) voor gebruiken, maar deze functie pas ik liever toe op woorden die wel in Van Dale staan maar nog niet in Words eigen woordenboek.

Het handige van ‘Alles negeren’ is dat je er verkeerd gespelde (plaats)namen mee kunt opsporen. Zodra je bijvoorbeeld het correct gespelde Húsavík ‘negeert’, verdwijnt het rode kringelstreepje onder dit woord ook in de rest van de tekst. Onder het verkeerd gespelde Hùsavík (let op het accentje op de u) verschijnt het kringelstreepje nog wél. Handig, omdat dit soort fouten vaak voorkomen in manuscripten.

Google wees me op een nieuwe sneltoets, al is-tie niet zo snel als de toets die ik gewend ben omdat je nu twee handen nodig hebt: Shift + F10. Nog steeds handiger dan via mijn touchpad, omdat ik die zowel op mijn Acer als nieuwe Lenovo uitschakel tijdens het typen om rare cursorsprongen te voorkomen.

Meer Windows Word-sneltoetsen vind je hier (LinkedIn). En vul me gerust aan als je nog andere handige Word-sneltoetsen weet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.