Digital detox

Ik ben al jaren digitaal aan het detoxen. Oké, niet vollédig, want mijn werk komt digitaal binnen en ik stuur het op dezelfde manier op, en voor elke opdracht moet ik wel iets googelen, plus dat ik als freelancer regelmatig mijn website en LinkedIn-account bijwerk om mezelf te profileren. En af en toe post ik een blogje (die ik overigens offline schrijf). Maar al mijn online werk heb ik meestal binnen twee uur geklaard, ofwel in de bibliotheek, ofwel in een koffietentje, en heel soms ’s avonds in een kroeg. Thuis ben ik namelijk offline.

De keuze om mijn internetabo op te zeggen had ik al gemaakt voordat ik redacteur werd, maar het bleek al snel een voordeel voor dit werk: redigeren komt voor 99 procent neer op concentratie. Dus in mijn geval: op het niet voorhanden hebben van afleiding. Mede hierom zal ik ook niet snel aan een smartphone beginnen, al is dit niet de enige reden.

Mijn digital detox begon in het staartje van mijn ICT-dagen, toen ik lange dagen op kantoor achter een scherm zat en vervolgens thuis achter mijn eigen scherm kroop. Voor het slapen keek ik vaak nog tv, net als ’s ochtends bij het ontbijt. Er waren nog geen smartphones, maar als ik niet met vrienden had afgesproken of in de trein of op mijn fiets naar mijn werk zat, waren mijn schermloze momenten spaarzaam.

Lang verhaal kort: ik wilde er meer.

De keuze voor zo veel mogelijk offline is voor mij dus de keuze voor zo veel mogelijk offscreen. Daarom kijk ik ook al jaren geen tv, hooguit af en toe een dvd’tje. Liever lees ik een papieren boek, luister ik muziek, klim ik op mijn fiets of ga ik wandelen of rennen. Of treinreizen – urenlang naar buiten turen, heerlijk. Vanwege mijn werk zit ik nog steeds veel achter een scherm, maar door thuis offline te zijn, is werken (en blogs schrijven) nu het énige wat ik op mijn laptop doe.

De behoefte aan een digital detox zou je, denk ik, kunnen zien als de behoefte aan minder ‘schermtijd’. Dat kun je op twee manieren bewerkstelligen: een scherm (of twee) minder in huis, of een réden minder om erachter te kruipen.

 

2 gedachten over “Digital detox

  1. Concentratie daar ontbreekt het vaak aan heden ten dage. Weg met die schermen en met open vizier gericht op wat er te doen staat.
    Balans in alles, ik heb ook jaren geen tv gehad, dat was goed toen. Evenwicht hervinden altijd maar weer.
    In alles zit schoonheid, als je er maar voor gaat. Dat is mijn mening.

    Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.