Carrièreswitch

Enerzijds ben ik er trots op hoe ik van mijn hobby – lezen – mijn beroep heb weten te maken. Anderzijds frustreert het me dat ik, daarvoor, zoveel jaren iets anders heb gedaan for a living.

Ik verantwoord die duffe, droge jaren op kantoor naar mezelf toe doordat ik er mijn maandlasten mee heb kunnen betalen en een spaarpotje heb opgebouwd (wat intussen op is), en verder… even denken… misschien… doordat ik er een paar vrienden aan heb overgehouden (waarvan er één een minstens zo rigoureuze/dappere carrièreswitch heeft gemaakt, naar buschauffeur). Maar die talloze vergaderingen die stuk voor stuk langs me heen gingen, reorganisaties en we-gaan-het-voortaan-zo-doens, maandenlange projecten die op de valreep werden gecanceld (‘TARMQ’, die projectnaam vergeet ik nooit meer) en bovenal het van negen tot vijf achter een bureau zitten voor ik weer naar huis mocht, mis ik als kiespijn (waarin vast niet helemaal toevallig de letters K, P en N voorkomen, al heb ik daarna nog bij twee andere bedrijven gewerkt).

Alleen de reistijd naar en van mijn werk kon me niet lang genoeg duren: kon ik tenminste lezen. Oracle-cursus in Nieuwegein? Prima! Persoonlijke efficiëntie in Beekhuizen? Doe maar! (En ja, ik mocht mijn treinkaartjes declareren.)

Dat ‘stukje’ frustratie (vijftien fucking jaren waarin ik dít had kunnen doen) voorziet me nu van een gehaaste maar gezonde bewijsdrang: dít is waar ik goed in ben, waar ik voor in de wieg ben gelegd en waar je me ’s nacht voor mag wakker maken (uit bed, welteverstaan). Ik heb een inhaalslag te maken, dus vis ik continu naar redactieklussen, zeg ik zelden ‘nee’, werk ik geregeld de (zaterdag)avonden door, gaat mijn laptop altijd mee op reis (behalve dat weekend naar Bologna, waar ik al na een halve dag spijt van kreeg) en – al weet ik niet zeker of dit nou zo gezond is – vermijd ik de koffietentjes waar ik vaak bekenden aantref wanneer ik een deadline moet halen.

Lang verhaal kort: als je het gevoel hebt dat je misschien niet op de juiste stoel zit of als je salaris de énige reden is om naar je werk te gaan, kijk dan eens rond voor iets anders. Al zou dit weleens ten koste van je (zaterdag)avonden kunnen gaan.

4 gedachten over “Carrièreswitch

  1. Jij had de lef om de sprong te wagen en de toewijding om van je nieuwe werk iets te maken.
    Het gevoel dat je nu op de juiste plek zit heb je dus ruimschoots verdiend!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.