Executie

Wat drijft een president (in dit geval ene G.B.) tot het voeren van een oorlog? Welk psychologisch mechanisme gaat er schuil achter discriminatie? Hoe komen mensen tot wan- en gruweldaden, en hoe weten ze deze te rechtvaardigen? En wat zijn de vijf meest waarschijnlijke scenario’s waarin de mensheid tot een einde komt?

Dit en nog véél meer lees je in Kazuaki Takano’s Executie, een thriller die ik drie jaar geleden las en nog regelmatig opensla om hoofdstukken te herlezen. Een thriller inderdaad, maar enkel het verhaal en de personages zijn verzonnen (en misschien die vijf doemscenario’s, al worden ze zeer overtuigend beschreven).

Executie gaat in het kort over een kind dat de volgende stap in de menselijke evolutie lijkt te zijn. Het jongetje, Akili, is pas drie jaar oud maar bezit nu al een intelligentie die die van mensen ver overstijgt. Enerzijds vormt Akili een dreiging voor alle overheden en veiligheidsdiensten vanwege zijn vermogen om beveiligingscodes te kraken, anderzijds vormt zijn intellect de sleutel tot het vinden van een medicijn voor een dodelijke ziekte. Een dodelijk ziekte waaraan ook het zoontje van een van de huurlingen, die eropuit zijn gestuurd om Akili te doden, lijdt. De Engelse titel van het boek – Genocide of One – dekt de lading overigens veel beter dan de Nederlandse.

Feit of fictie, het doet er eigenlijk niet toe: Takano heeft met dit boek een spiegel gecreëerd waarin iedereen, of je nu wel of geen president bent, een blik zou moeten werpen.

Tip, en reden voor het schrijven van dit stukje: Executie ligt nu voor 5 euro bij de Hoogvliet.

Waarschuwing: de gevechtsscènes in Afrika zijn enkele van de gruwelijkste die ik ooit heb gelezen en ik mag hopen (maar vrees van niet) dat de auteur hier een flink beroep op zijn fantasie heeft gedaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.