Nog steeds offline – nog steeds in leven

Het is inmiddels vrijwel vanzelfsprekend voor mij om thuis offline te zijn, maar zojuist dacht ik ineens aan die begindagen, jaren terug, toen ik net de knop had uitgezet en het roer had omgegooid: ik ging offline én ik werd redacteur. Freelance redacteur nota bene, dus zonder vaste opdrachtgever(s) en daarmee de noodzaak mezelf continu te profileren, wat je dezer dagen nou eenmaal vooral online doet.

Zelfs toen ik mijn eerste vaste* opdrachtgevers had, bleef ik nerveuzig of ik opdrachten zou missen door te laat op mijn mail te reageren (al heb ik van begin af aan laten weten dat ik altijd telefonisch bereikbaar ben). Dit is twee keer voorgekomen. Twee gemiste opdrachten doordat ik te laat reageerde, terwijl ik er ruim tweehonderd wél heb aangenomen, gemiddeld één per week – dus zonder dat ik altijd direct op mijn mail reageer.

Al die manuscripten en andere teksten heb ik (ruim) op tijd ingeleverd, en in de meeste daarvan – ik redigeer voornamelijk (vertaalde) thrillers – wist ik wel een kleine of grote plotfout of andere inhoudelijke inconsistentie te vinden. Dat zeg ik niet om mezelf op de borst te kloppen (of nou ja, misschien een beetje, ik ben dit werk tenslotte niet gaan doen omdat je toch wát moet), maar ik weet vrijwel zeker dat ik dit niet had kunnen presteren als ik thuis online was geweest. Dat denk ik niet alleen omdat ik dan waarschijnlijk veel vaker aan het acquireren en profileren zou zijn, maar ook vanwege alle afleiding. Er is online immers áltijd afleiding voorhanden, en zoals ik eerder schreef: afleiding komt nooit ongelegen, ook niet als je er geen tijd voor hebt.

Dus fiets ik twee keer per dag op m’n dooie akkertje naar een koffietentje om mijn mail te checken, mijn opdrachten in te leveren, te acquireren en te profileren en mijn stukjes te posten. Op m’n dooie akkertje, ténzij ik om opdrachten verlegen zit.

 

* ‘Vast’ blijft betrekkelijk: een wisseling van contactpersoon (of bureauredacteur, in mijn geval) kan al het einde betekenen van een tot daarvoor constante stroom aan opdrachten.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.