Verwachtingen (4)

Ik hield altijd afstand tot anderen. Die afstand beschermde mij tegen teleurstelling, kwetsing en afwijzing, in verschillende gradaties en combinaties. Die afstand hield ik zelfs toen ik allang volwassen was in stand door de onbewuste verwachting dat ik teleurgesteld, gekwetst of afgewezen zou worden.

Die verwachting is niet meer reëel (dat blauwtje van onlangs even daar gelaten). Sterker: de afstand die ze teweegbrengt, werkt júíst teleurstelling in de hand. Want doordat ik anderen op afstand houd, laat ik maar een deel van mezelf zien, stel ik maar een deel van mezelf beschikbaar en geef ik de ander maar deels de gelegenheid zichzelf aan míj te laten zien. Zo stel ik dus constant twee personen teleur.

Vanzelfsprekend zit niet iedereen op mij te wachten, noch zou ik met íédereen dikke vrienden of meer kunnen worden, maar door de afstand die ik in stand houd (hield), veeg ik de mogelijkheid van tafel om erachter komen óf we vrienden of meer kunnen worden.

Zou niet elke remming of ‘stoornis’ of fobie of wat je dan ook geestelijk belemmert in het dagelijks leven de ‘invulling’ zijn van een (onbewuste) verwachting? Je verwacht tekort te schieten, niet gezien te worden tenzij je… Geeft de DSM zo bekeken dan niet een overzicht van gevolgen, in plaats van (al dan niet door de farmaceutische industrie bedachte) oorzaken?

Verwachtingen zijn een bitch, tot je ze leert kennen.

Een gedachte over “Verwachtingen (4)

  1. Volgens mij komen onze verwachtingen voort uit eerdere ervaringen.
    Hoe pijnlijker de ervaring, des te langer de les meegaat – ook als het
    logisch gezien niet meer van toepassing is.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.