Freelance-onzekerheden

Tegenover alle voordelen van mijn werk als freelance redacteur staat één groot nadeel: onzekerheid.

Lever ik een klus in, krijg ik meestal (maar niet altijd) een bedankje van de bureauredactie. Soms hoor ik een paar dagen later dat de vertaler of schrijver blij was met mijn correcties en feedback, maar meestal hoor ik niets. Geen nieuws is goed nieuws, vul ik dan zelf maar in.

Daarna komt het wachten op de betaling én op de volgende klus. De betaling komt meestal wel goed, al duurt dit soms twéé maanden en moet ik er weleens achteraan mailen, terwijl het boek intussen al in de winkel ligt – gênant. Maar die volgende klus: díé bevestigt pas dat ze tevreden waren met m’n vorige. En bij elke nieuwe opdrachtgever is dit weer spannend. Spannend op een prettig tintelende manier, dat wel.

Het wordt pas spannend op een knágende manier als een uitgever waar ik al langer voor werk ineens niets meer van zich laat horen. Ook niet als ik een mail stuur. Was mijn laatste klus niet goed? Had ik dat grapje in de kantlijn achterwege moeten laten? Of dat uitroepenteken in het mailtje waarin ik mezelf voorstelde aan de nieuwe bureauredacteur van uitgeverij X en ik schreef dat X vorig jaar ‘mijn grootste opdrachtgever was!’?

Wat het uitbesteden aan freelancers betreft, heb ik geen idee hoe het er bij uitgeverijen aan toegaat. Wordt er af en toe vergaderd over ‘ons’, bijvoorbeeld? Worden we dan als speelkaarten over tafel geschoven, en komen we ofwel op de goede, ofwel op de foute, ofwel op de reservestapel (voor als de anderen geen tijd hebben) terecht? Dat zou ik natuurlijk kunnen vragen, maar de meeste uitgevers beantwoorden geen mails die niet direct met een opdracht te maken hebben. Al hangt dit enorm af van de bureauredacteur, weet ik intussen. (Thijs, Leonie, ik mis jullie!)

Die onzekerheid maakt elk geval dat ik, zoals afgelopen week, nét iets te gretig ja zeg als ik ineens weer gevraagd word door een uitgever waar ik al maanden niets van gehoord heb. Terwijl ik eigenlijk geen tijd heb. Zit ik weer een weekend door te werken, terwijl ik mezelf beloofd had tijdens de zomermaanden wat vaker een terrasje te pakken (en nee: werken op een terras gaat echt niet).

Zou het nu nog regenen…

 

2 gedachten over “Freelance-onzekerheden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.