Dwarsbomen

Ik noem geen titels, maar twee jaar terug heb ik een paar magere manuscripten (qua inhoud, niet qua aantal pagina’s) geredigeerd voor een kleine maar commerciële uitgeverij. Mijn commentaar in de kantlijn loog er niet om en ik heb daar naderhand een opmerking over gekregen van de bureauredacteur. Terecht, al overviel het me toentertijd behoorlijk. Vooral omdat ik eigenlijk niet precies wist waaróm ik zo streng was geweest. Waar kwam mijn frustratie eigenlijk vandaan?

Ik ben redacteur geworden omdat ik me erger aan boeken vol onduidelijkheden, tegenstrijdigheden, langdradigheden en overbodigheden. Deze boeken sla ik na twee pagina’s dicht. Tijd- én papierverspilling. Dus als ik een dergelijk manuscript krijg om te redigeren, weet ik dat ik een frustrerende week voor de boeg heb – wat dan inderdaad hier en daar zal doorsijpelen in mijn opmerkingen in de kantlijn.

Let wel: ik kan een fraai manuscript fraaier maken en een redelijk manuscript fraai, maar een mager manuscript wordt hóóguit iets minder mager. Vooropgesteld dat smaken nou eenmaal verschillen.

Tot zover verklaring één.

De diepere verklaring (in die zin dat deze twee jaar op zich liet wachten, tot zojuist) is dat ik me al sinds ik met dit werk begon als een krolse kat om de benen van de uitgevers krul. Ik móét wel: ik ben een laatbloeier, met alle onzekerheden die daarbij horen, en er is een hoop thuis- en samenwonende ‘concurrentie’ met minder maandlasten dan ik (dat weet ik omdat ik inmiddels wat van mijn ‘concurrentie’ heb leren kennen tijdens koffiedates en borrels). Daarom neem ik die lage tarieven en soms belachelijke deadlines al vijf jaar voor lief. Veertienhonderd pagina’s in twee weken? Tuurlijk, schuif maar door joh! (Wat overigens niet is gelukt.)

Dus als een manuscript veel werk behoeft doordat er, los van alle taalfouten, inhoudelijk nog van alles aan mankeert, dan voel ik me als het ware belemmerd in zowel het halen van mijn deadline als het afleveren van een fraai manuscript. Alsof de schrijver mij hierin dwarsboomt. En dat zal-ie weten ook!

Al doende…

 

PS. Een van deze titels won later dat jaar een prijs voor het beste debuut. Wat ófwel iets zegt over mijn smaak, ófwel over mijn toegevoegde waarde.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s