Eerzucht

Een van de voordelen van thuis offline zijn, is dat ik tijdens de fietstocht naar mijn vaste wifi-koffiestek nog even op het stukje kan kauwen dat ik op het punt sta te lanceren. In dit geval een ietwat verontwaardigde LinkedIn-oproep waarin ik pleit voor het noemen van de redacteur in het dankwoord achter in een boek, wat (in Nederland) vaker niet dan wel gebeurt.

De reden voor deze oproep is dat ik onlangs voor de derde keer meer dan gemiddeld veel werk had aan het ‘persklaar maken’ (uitgeversjargon voor redigeren) van een Nederlands manuscript voor een bekende uitgever, zonder dat ik genoemd word in het dankwoord. Misschien weten auteurs niet dat er ‘achter de schermen’ nog een persklaarmaker en corrector aan te pas komen, maar dan zou de uitgever ze hieraan mogen herinneren, vind ik.

In het betreffende manuscript heb ik flink zitten schrappen, in vrijwel elke zin iets moeten aanpassen, de alinea-indeling aangescherpt en nog een hele zwik commentaren in de kantlijn geplaatst. Leuk om te doen, begrijp me niet verkeerd, maar als ik dan het uiteindelijke boek op een grote stapel in de boekwinkel zie liggen en lees dat alleen de uitgever en vrouwlief worden bedankt, voel ik toch even een steekje vanbinnen.

Maar tijdens het ‘kauwen’ zag ik plots in dat er nóg een oorzaak achter mijn verontwaardiging zit: eerzucht. Ik heb meer behoefte aan eer, of beter gezegd erkenning, dan ik momenteel krijg. Ik wil, als ik heel eerlijk ben, gezíén worden, en mijn werk zou daar zomaar eens een middel toe kunnen zijn.

Fok it: twéé redenen om die oproep te plaatsen.

 

5 gedachten over “Eerzucht

    1. Klopt, en ook in Amerikaanse thrillers en romans wordt iedereen bedankt, van de eerste proeflezer tot de laatste redacteur. (Morgen ga ik mijn oproepje plaatsen, eens zien of ik daarna nog werk heb ;-))

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.