De mooiste dag

Vorige maand redigeerde ik De mooiste dag, van Jamie Weisman, vrijwel spotless vertaald door Anne Jongeling. Een van de fraaiste manuscripten die ik ooit las. Het verhaal beslaat acht hoofdstukken die elk een ander personage beschrijven; personages van wie sommigen elkaar kennen en anderen elkaar voor het eerst zien op de bruiloft van Elizabeth, een wederzijdse vriendin.

In een van deze hoofdstukken staat de volgende alinea, die ik boekdelen vond spreken.

 

Op een avond zijn we laat opgebleven om een meteorietenregen te zien. Ik stuurde Amelia en Will naar bed, want die moesten de volgende ochtend vroeg naar school. Larry bleef een hele tijd bij ons zitten, maar al die tijd waren er geen vallende sterren te zien. Na een uur begon hij zich te vervelen en hij ging naar binnen. Op een gegeven moment riep hij dat hij naar bed ging en hij deed het licht in de zitkamer en de keuken uit. Het huis was nu donker en zo stil, dat je de koelkast zacht kon horen ronken. Alleen de buitenlamp was nog aan en Jeffrey, die zijn hoofd draaide om door de telescoop te kunnen kijken, vroeg of ik hem uit wilde doen. Ik knipte de schakelaar om en plots waren we in een bijna volledige duisternis gedompeld, onder een nachtelijke hemel, met de bijna volle maan boven de boomtoppen en de wittige sluier van het Melkwegstelsel boven ons. Jeffrey zei dat we pas na middernacht vallende sterren zouden zien. Ik had geen idee hoe hij dat kon weten. We bleven stil zitten en ik zou durven zweren dat ik mijn andere kinderen, de gezonde twee, boven in hun bed kon horen ademen. De klok in de hal sloeg galmend twaalf keer. Jeffrey hield zijn hoofd schuin en telde hardop elke slag mee. Toen glimlachte hij. Hij kon toen nog lachen, al was het eerder een slordige, onbeheerste zenuwtrek, een lawine die langs zijn gezicht viel. Hij liet zijn hoofd zwaar tegen de stoelleuning vallen, waar het abrupt stil bleef liggen. Ergens in de buurt klonk het gemiauw van een kat en Jeffrey zei: ‘Sst, poesje,’ alsof de sterren de stilte nodig hadden om hun kunstje te kunnen doen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.