Graag gedaan! :-)

Woensdag (23/1) kwam De experimenten uit, van Marion Pauw, bij Lebowski. Nieuwsgierig haastte ik me naar de dichtstbijzijnde boekwinkel (oké, hij lag op de route, niet overdrijven) om het dankwoord te checken.

Eerder weet ik mijn behoefte aan een bedankje aan mijn eerzucht, maar dat was slechts de halve waarheid: ik krijg als freelancer nauwelijks feedback. Ik mag dan wel denken dat het goed gaat omdat ik voldoende werk krijg aangeboden, ik wil het ook gewoon wéten – júíst omdat ik nu zo weinig zekerheden heb, zonder vaste baan of contract, tussen al die andere freelance redacteuren (die vaak wél een beroepsopleiding hebben gevolgd, maar dat houden we even tussen jou en mij).

Naast het uitblijven van feedback blijkt het ook nog eens gebruikelijk om in het dankwoord – als dit al wordt geschreven, Saskia Noort vond dit bijvoorbeeld niet nodig – de freelancers keihard te negeren. Ik heb elk geval nog nooit ‘Met dank aan de persklaarmaker’ of ‘corrector’ zien staan, terwijl déze persklaarmaker soms genoeg toelichtingen, suggesties en vragen in de kantlijn plempt om het aantal woorden van het manuscript te evenaren (oké, nu overdrijf ik weer… een beetje). Maar allememaggies, alleen al het feit dat ik de meeste weekenden inclusief mijn zaterdagavonden doorknal om goed werk te leveren en op tijd klaar te zijn!

Zo kwam ik ertoe bij De experimenten heel brutaal de volgende opmerking in de kantlijn van het dankwoord te schrijven: ‘Ik weet dat het niet gebruikelijk is de pkm’er te bedanken, maar als jullie [Pauw en de bureauredactie] mijn suggesties en aanpassingen kunnen waarderen, zou ik het zeer op prijs stellen.’

Ik ga een kopietje van het boek vragen aan Lebowski om te zien welke van mijn suggesties en aanpassingen zijn gebruikt. Die voor het bedanken elk geval niet, zag ik.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.