Boekdelen

Om meer mensen aan het lezen te krijgen mailde ik het volgende voorstel naar de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek:

Mijn idee om meer mensen aan het lezen te krijgen komt voort uit een bundel die ik laatst corrigeerde voor Prometheus. Deze bestond uit losse hoofdstukken uit eerder uitgegeven boeken van bekende en minder bekende schrijvers. Dat bleek een fijne ‘kennismaking’ met zowel de schrijvers als hun schrijfstijl (voor mij dé reden om een boek uit te willen lezen).

Zo dacht ik dat het misschien een idee zou zijn om uitgevers een- of tweemaal per jaar een bundeling van hoofdstukken uit hun fonds te laten uitbrengen en die al dan niet gratis te verstrekken aan scholen, bibliotheken en misschien zelfs koffietentjes à Coffee Company (waar ik dagelijks een uurtje zit te werken of lezen) en Starbucks. Lezers van deze bundels zouden dan nieuwsgierig kunnen raken naar de rest van het boek, of naar andere boeken van die ene schrijver of schrijfster. Het zou natuurlijk ook een bundeling kunnen worden van hoofdstukken uit boeken die bij verschillende uitgevers zijn verschenen.

Een ander idee ontstond tevens tijdens een van mijn redactieklussen: vrijwel elk boek heeft wel een zin of alinea of korte scène die ‘boekdelen’ spreekt. Een schitterende, ontroerende of juist verontrustende passage die je wilt herlezen en aan anderen wilt laten lezen – vraag me gerust om voorbeelden. Zo dacht ik een website te beginnen waarop ik deze ‘boekdelen’ zou verzamelen, maar ik heb hier nog geen tijd voor gehad (en ‘boekdelen.nl’ bleek al bezet). Misschien is dit ook iets wat uitgevers zouden kunnen overwegen? Of een andere partij?

Ik draag zoals gezegd graag suggesties aan van boekdelen; ik heb een mapje gereedstaan.

 

 

2 gedachten over “Boekdelen

  1. Aan het einde van een boek tref ik soms het eerste hoofdstuk van een ander boek door dezelfde auteur, toegevoegd door de uitgever.
    Jouw idee is een leuke uitbreiding op deze aanpak!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.