Raamkijker

Al op de basisschool was ik vaker door het raam naar buiten aan het kijken dan dat ik oplette. Ik kan me de bomen naast de Gabriëlschool nog altijd voor de geest halen; waarschijnlijk doordat ik diezelfde bomen zo’n zes jaar later vanaf de ándere kant bekeek, tijdens de Nederlandse les op het Stanislascollege.

Daarna, de hts in Rijswijk, met uitzicht op het Wilhelminapark, en mijn stageplek in een hoekkantoor van het TNO-pand aan de Waalsdorpervlakte, dat ik in het vroege voorjaar dagelijks zag ontluiken. Hoe ik toch een voldoende heb weten te scoren voor mijn stage – en überhaupt mijn diploma heb gehaald – is me nog altijd een raadsel.

Wat me ook is bijgebleven van mijn hts-periode is dat als ik met de bus of trein ging, ik met zware tegenzin uitstapte en liefst was blijven zitten. En niet alleen vanwege de regen, of mijn verkeerd gekozen opleiding (wist ik veel, ik was áchttien). Nog steeds heb ik áltijd zin om in te stappen, zelden zin om uit te stappen. Liefst in de trein, om dan uren uit het raam te turen.

Daarom (en oké, ook omdat ik liever niet vlieg) reis ik meestal per trein naar het buitenland. Dus niet alleen om in Praag of Venetië of Boedapest te komen, maar ook om elk stadje, elk dorpje, elke kerk en elke boom tussen hier en daar voorbij te zien glijden. Heerlijk meditatief. En ‘duurzaam’, al gaat het me daar niet echt om.

Echt, ben je toe aan een break, of bijna opgebrand? Boek een lange treinreis en laat je meevoeren door het uitzicht tussen London en Glasgow, München en Verona, Milaan en Napels, Kopenhagen en Stockholm, of Boedapest en Cluj-Napoca; waarbij ik het vanzelfsprekend niet over het uitzicht op je schermpje heb.

 

2 gedachten over “Raamkijker

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.