Geen reactie

Toen ik vlak voor de kerstdagen een mail kreeg van de bureauredacteur voor wie ik dat jaar minstens vijftien manuscripten had geredigeerd, met daarin de vraag of ik tijd had voor een volgende, moest ik hem afslaan omdat ik al was ‘volgeboekt’. Ik sloot mijn mailtje af met: ‘Fijne feestdagen en hopelijk tot volgend jaar!’ Geen reactie.

Onlangs vroeg ik een andere bureauredacteur per mail – alle communicatie tussen mij en uitgevers gaat per mail – of ze mijn stukje over ‘persklaar maken’ wilde lezen om te kijken of ik haar rol wel voldoende uitlichtte. Vooralsnog geen reactie. (Wel een nieuwe klus.)

Na het inleveren van een van de meest intensieve redactieklussen ooit (ik vermoed dat de auteur bevriend was met de uitgever), kreeg ik een bedankje van de bureauredacteur, maar toen ik vroeg – en later nóg twee keer vroeg – of ik een exemplaar mocht krijgen, om te zien welke van mijn wijzigingen en suggesties waren gebruikt… Geen reactie.

De bureauredacteur van weer een andere uitgeverij, waarvoor ik tientallen manuscripten redigeerde, bedankte me nooit. Raar, vond ik, maar ik was destijds net begonnen als freelance redacteur en allang blij dat ik klussen kreeg. Nu ik inmiddels meerdere opdrachtgevers heb, die (meestal) wel netjes bedanken, neem ik geen werk meer van haar aan en heb ik ook laten weten waaróm niet. Geen reactie. (Ook geen klussen meer, maar werk zat momenteel, dus soit.)

Bureauredacteur nummer vijf, die ik vorig jaar vroeg wanneer het boek uitkwam waarover ik zo enthousiast was (en dat nog steeds niet is verschenen), vond het ook niet nodig te reageren. Ook van hem heb ik intussen nieuwe klussen gekregen, maar zou hij maar een moment hebben stilgestaan bij hoe dit toen op mij overkwam? Ik weet gewoon niet of het slordigheid of gebrek aan fatsoen is – al worden mailtjes die met een lopende klus te maken hebben altijd dírect beantwoord.

Het gaat gelukkig niet voor alle bureauredacteuren op, maar soms lijkt het wel of ze de instructie krijgen niet te amicaal met freelancers om te gaan; of elk geval geen mails te beantwoorden die níét met de huidige opdracht te maken hebben. Misschien met als achterliggende reden dat we dan gemakkelijk geloosd kunnen worden, als we bijvoorbeeld niet meer naar voldoening functioneren? Zelfs zonder te zéggen dat we geloosd zijn? Of waarom?

Zo heb ik nu al maandenlang niets gehoord van een uitgever waar ik daarvoor een hele reeks klussen deed. Voldeed ik niet meer? Zijn er freelancers die voor een lager tarief redigeren? Is het iene-miene-mutte omdat er zo veel van ons zijn? Heb ik dan niet íéts van krediet opgebouwd? Er zaten nota bene een paar bestsellers tussen en ik krijg regelmatig te horen dat schrijvers en vertalers mijn werk waarderen.

Het is heus niet zo dat ik wekelijks om werk loop te leuren, maar dan nog zou een ‘Dank voor je mail, ik kom erop terug’ of ‘Momenteel niet maar je hoort van me!’ toch weinig tikkracht kosten? Tel daarbij op dat slechts enkele uitgevers een jaarlijkse borrel geven – de ‘jamibo’ (sorry, flauw) – en slechts drie van de acht à negen uitgevers waarvoor ik werk een kerstpresentje of -kaartje stuurden.

Ik heb zelfs de opleidingscoördinator van de masteropleiding Editing, aan de UvA, gemaild met de vraag of, en hoe, hun studenten worden voorbereid op hun dubbelrol als redacteur en werkverdeler. Maar je raadt het al…

Beste bureauredacteuren: freelance redacteuren zijn méér dan mailadressen waar je werk naartoe kunt sluizen.

 

4 gedachten over “Geen reactie

 1. Dank voor je snelle reactie, Rob. Stel dat het een (keuze)vak zou zijn, dan kun je zeggen: ‘Ik had gelukkig nét voldoende voor Fatsoen!’

  Like

 2. Dat lijkt me zo frustrerend. Inderdaad alsof ze je niet waarderen. Alsof ze gebruik van je maken, maar verder ben je niets voor hen. Niet mooi!

  Heb *jij* trouwens weleens niet van je laten horen? Als straf? 😉

  Geliked door 1 persoon

 3. Zelf beantwoord ik altijd keurig mijn mailtjes… Dat is ofwel mijn opvoeding, ofwel het feit dat ik freelance 🙂 Ik moet wel, om eerlijk te zijn.

  Nou ja, kreeg net weer een opsteker. Zo blijft het in balans.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.