Literair? As if I care!

Vraag me niet wat wel en niet onder literatuur valt. En of dit bepaalt of een boek de moeite waard is. En of elk genre literaire titels kan bevatten. Zoals thrillers.

Elk geval bevat de thriller Cold Storage, van David Koepp, zinnen als hieronder. Context: de ‘hij’ heeft de verwachtingen die zijn diep christelijke gezin van hem had, als oudste zoon, niet waar kunnen maken en gaat gebukt onder een gigantisch schuldgevoel.

He’d regretted coming back almost the minute he got there, as soon as he felt their brimming eyes on him, judging the living shit out of him, telling him they forgave him for everything, for his weakness, for his cowardice, for what had turned out to be his complete lack of artistic ability.

Het gaat me om ‘forgave’. Anderen hun zonden ‘vergeven’ heeft dus een schaduwzijde waar ik nooit eerder bij stilgestaan heb: het confronteert hen mét die zonden (als je het niet waarmaken van verwachtingen al een zonde mag noemen) en kan juist averechts werken.

Hatsaflats. Dáárom lees ik. (In een film of serie had dit hardop uitgesproken moeten worden, waardoor je de kans ontnomen wordt dit zélf te concluderen, of niet te concluderen, of er weer iets ánders uit te concluderen.)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.