Rijkdom

Ik heb zo veel nachten liggen knarsetanden van de geldzorgen, dat ik, toen ik eindelijk uit het rood was, vervolgens wakker lag van de kiespijn.

Tijdens een van die nachten waarin ik wachtte tot de paracetamols hun werk zouden doen, zag ik ineens glashelder hoe de drijvende kracht achter rijkdom, of beter gezegd het nastreven hiervan, niet de behoefte aan geld, luxe of zelfs maar geluk is, maar de angst tekort te worden gedaan. Rijkdom is een manier om deze angst te bezweren; een zekerstelling dat je niet tekortkomt.

Rijke mensen zie ik nu vooral als bánge mensen. En niet alleen dat. Doordat ze zich meer toe-eigenen dan ze nodig hebben (wat volgens mij een goede definitie van ‘rijkdom’ is), blijft er minder over voor anderen. Daarmee lijkt ook de angst tekort te worden gedaan een (zij het indirecte) selffulfilling angst.

 

(Al is een kleine buffer voor als, ik noem maar wat, je vaatwasser, versterker en fiets vlak na elkaar stukgaan absoluut niet verkeerd – of om de tandartsrekening te betalen als je ietwat mager verzekerd bent.)

 

2 gedachten over “Rijkdom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.