Mijn complexcomplex

In m’n tienerjaren produceerde ik de ene na de andere dance- en ambienttrack, op mijn Amiga-computer met slechts vier geluidskanalen. Deze technische ‘beperking’ maakte me op de een of andere manier creatief. Later, toen ik mijn eerste pc kocht en overging op complexe sequencers waarin je honderden instrumenten op elkaar kon stapelen waarop je honderdduizenden effecten los kon laten, heb ik nooit meer een track afgemaakt.

Eind jaren negentig schreef ik een game voor de Gameboy Color, een spelcomputer die maar zoveel kleuren, pixels en ‘sprites’ tegelijk op het scherm kon weergeven. Die beperkingen maakten het voor mij behapbaar. Goed, verder dan een poppetje dat van het ene naar het andere platform kon springen – inclusief zwaartekrachtversnelling, dat wel – ben ik niet gekomen, maar ik heb daarna nooit meer zo veel plezier gehad in programmeren. Heel wat anders dan al die complexe IT-projecten met Oracle, XML en Java en shit die ik daarna voor m’n kiezen kreeg.

Aan m’n huidige werk als redacteur is werkelijk niets complex, ik hoef énkel m’n hoofd erbij te houden (en Bill Evans te draaien). De taalregels krijgen niet elk (half)jaar een update, zoals programmeertalen, en om deze regels toe te passen hoef je, laten we eerlijk zijn, niet gestudeerd te hebben. Begrijp me niet verkeerd: redigeren komt op veel meer neer dan het checken van d’s en t’s, maar niets daarvan is complex. Dat maakt, naast het feit dat ik graag lees, dat dit werk me op het lijf is geschreven.

Pas nu ik dit stukje voor de tweede keer nalees, vraag ik me ineens af of mijn ‘complexcomplex’ ermee te maken heeft dat ik liever single blijf…

 

Protracker

 

3 gedachten over “Mijn complexcomplex

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.