Bescheidenheid (2)

Het freelance-redacteurschap blijkt nogal een oefening in bescheidenheid. Op zich zou dat voor mij een eitje moeten zijn: bescheidenheid is sinds de puberteit een van mijn overlevingsmechanismen – zo vermeed ik de schijnwerpers.

Niet dat ik nu wél in de schijnwerpers wil staan – redigeren vindt letterlijk en figuurlijk achter de schermen plaats, waar ik me prima thuis voel – maar ik zou graag af en toe genoemd willen worden: als een van de redacteuren achter die titel die een jaar lang in de top 60 stond bijvoorbeeld, of als de redacteur die de Hebban Debuutprijs-winnaar van 2016 persklaar maakte (waaraan ik flink werk had). Maar nergens in deze boeken wordt mijn naam genoemd en dat van die prijs zag ik per toeval op internet.

En het zou zomaar kunnen dat ik binnenkort een tweede keer genegeerd word bij het uitreiken van de Hebban Debuut-prijs: de dame die dit jaar kans maakt heeft immers ook al de Gouden Strop gewonnen zónder mij ook maar ergens te noemen, ondanks dat ik de eerste versie van haar manuscript van grondige redactie heb voorzien.

Heus, een bedankje is voldoende, de lezer hoeft echt niet te weten hoe groot mijn aandeel was bij de totstandkoming van een boek (al lijken Amerikaanse schrijvers veel scheutiger met complimenten aan hun redacteuren). Maar mijn bescheidenheid wordt nu wel érg op de proef gesteld.

 

2 gedachten over “Bescheidenheid (2)

  1. Ja, dat is wel heel jammer, dat je bijna nooit genoemd wordt, vooral als het om prijzenboeken gaat. Alleen een schouderklopje van jezelf, verder krijg je niets.

    Daarentegen word ik – of mijn redactiebureau – juist wel regelmatig bedankt in boeken die we geredigeerd hebben. Maar dat zijn dan vaak zelf-uitgegeven boeken die niet in de prijzen vallen. 😀 (Soms trouwens wel, maar niet van die hele grote prijzen).

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.