Ben ik nog wel een leesfanaat?

Tijdens mijn rondreis door Oost-Europa heb ik lang niet zoveel gelezen als ik me had voorgenomen. Dat ligt niet aan de boeken die ik had meegenomen: Anthony Doerrs schitterende All the Light We Cannot See en Sally Rooneys scherpzinnige Normal People. Toch heb ik alleen die laatste uitgelezen, in Doerr ben ik op een derde.

De meeste bladzijden verslond ik terwijl ik offline was, zoals in de oude Sovjettrein vanuit Lviv naar Hongarije en de keren dat ik mijn laptop in mijn kamer achterliet om met een van deze titels een kroegje in te duiken. Laat ik daar om verwarring te voorkomen aan toevoegen dat ik geen smartphone heb (en ook niet zou willen). Maar zodra er wifi-signaal beschikbaar was en ik mijn laptop bij me had, klapte ik hem open om mijn volgende slaapplek te boeken, mijn mail te checken (ik verwachtte elk moment een nieuwe klus), contact te zoeken met locals (onder andere via Couchsurfing), door nóg maar eens door LinkedIn te scrollen (LI is mijn FB) of door YouTube-filmpjes van stand-upcomedians te bekijken.

Hoe kan het nou dat ik – belangrijke zaken zoals tickets boeken uitgezonderd – online grasduinen verkies boven het lezen van een goed boek?

Heeft wellicht te maken met de laagdrempeligheid van dat grasduinen; het kost minder inspanning dan lezen, wat vooral ’s avonds meespeelt.

Kan ik mezelf dan nog wel een veellezer of leesfanaat noemen? En zo ja, als déze leesfanaat zich al zo makkelijk laat afleiden en verleiden, hoe zit dat dan met andere leesfanaten die wel een smartphone en dus non-stop afleiding binnen handbereik hebben? Of die zich thuis op de bank nestelen voor een groot zwart scherm (heb ik ook niet) waarop met één druk op de knop een serie of film kan worden gestart?

 

2 gedachten over “Ben ik nog wel een leesfanaat?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.