Over social distancing gesproken

‘Wie haat je precies, en waarom?’ had ik die kerel achter z’n laptop – pontificaal bestickerd met EXTREMELY RIGHT WING – willen vragen, had ik daar de ballen voor gehad.

Dan had ik kunnen toetsen of mijn theorie klopt: dat je je haat ‘overneemt’ van je naasten om hun je loyaliteit te tonen. Dat vreemdelingenhaat, homohaat of welke andere vorm van haat die níét gericht is op een enkel persoon, niets anders is dan jezelf hullen in gelijke clubkleuren. Om daarmee aan te tonen: ik hoor graag bij jullie en ik wil graag dat jullie dat ook zíén.

Maar waar je in je clubkloffie nog deel kan uitmaken van het gewone leven, isoleer je jezelf min of meer door uit te komen voor je haat. Dan valt er een heel groot deel van de mensheid af die jou (ik spreek nu in gedachten tot die extreemrechtsgast) wil liefhebben, of zelfs maar in de ogen kan kijken. En juist dááruit volgt, zo meen ik, de neiging om ‘extreem’ te worden: de nauwte van aandacht en waardering (dus liefde) die overblijft, vul je – móét je wel vullen, je hebt je immers geïsoleerd – met de aandacht en waardering (dus liefde) van gelijkgestemden; gelijkgestemden die zich evenals jou hebben geïsoleerd door hun haat.

Dit heeft iets vicieus. En ook ironisch: haat als middel om je van naastenliefde te verzekeren. Er moeten toch eenvoudiger manieren zijn?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.