Over social distancing gesproken

// Aangescherpt op 5/6/20 //

‘Wie haat je precies, en waarom?’ had ik die kerel achter z’n laptop met daarop pontificaal een ‘EXTREMELY RIGHT WING’-sticker willen vragen, had ik daar de ballen voor gehad.

Dan had ik kunnen toetsen of mijn theorie klopt: dat je je haat ‘overneemt’ van je naasten om hun je loyaliteit te tonen. Dat vreemdelingenhaat, homohaat of welke andere vorm van haat die níét gericht is op een enkele persoon, niets anders is dan jezelf hullen in gelijke clubkleuren, om daarmee aan te tonen: ik deel jullie haat en ik wil graag dat jullie dat ook zíén.

Maar door uit te komen voor je haat isoleer je jezelf behoorlijk. Dan valt er een heel groot deel van de mensheid af die jou (ik spreek nu in gedachten tot die extreemrechtsgast) wil liefhebben, wil leren kennen of zelfs maar in de ogen wil kijken. En juist dááruit volgt, zo meen ik, de neiging om ‘extreem’ te worden: de nauwte van aandacht en waardering (dus liefde) die overblijft, vul je – móét je wel vullen – met de geringe aandacht en waardering (dus liefde) die resteert: die van gelijkgestemden.

Dit heeft iets vicieus. En ook ironisch: haat als middel om je van naastenliefde te verzekeren. Er moeten toch eenvoudiger manieren zijn?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.